Dit is de oorzaak van een geïrriteerde huid na het zonnen
Heb je een tijdje in de zon gelegen en heb je nu last van een jeukende of geïrriteerde huid? Dan is de kans groot dat je een bepaalde vorm van zonneallergie hebt. Allergisch zijn aan de zon klinkt misschien als een nachtmerrie, maar het is gelukkig onschuldiger dan je denkt. Dit is de exacte oorzaak van een geïrriteerde huid na het zonnen.
Dan heb je net een hele gezellige en warme dag in de zon achter de rug, kom je terug binnen en zie je plots dat je uitslag hebt. Je hoeft niet te panikeren, de kans is groot dat dit een warmte-uitslag of zonneallergie is. Over welke aandoening het juist gaat, hangt af van het type uitslag waar je mee te maken krijgt. Gelukkig is een geïrriteerde huid na het zonnen makkelijk te voorkomen.
Warmte-uitslag
Wanneer het gaat om warmte-uitslag of zweetuitslag, ontstaat de jeukende huiduitslag niet rechtstreeks door de zonnestralen. Hier is, zoals de naam het al doet vermoeden, de extreme warmte de boosdoener. Op warme zomerdagen smeer je jezelf in met zonnecrème. Als die zonnecrème zich op je huid mengt met zeezout, kunnen je zweetkliertjes verstopt geraken. Hierdoor blijven er zweetdruppels achter op je huid. Die zweetdruppels resulteren in kleine roze blaasjes en bultjes op sommige delen van het lichaam. Vooral op het gezicht, de nek en de rug komt dit veel voor. Baby's, kleine kinderen, sporters en mensen met overgewicht hebben hier doorgaans meer last van. Je hoeft er meestal niet mee naar de dokter te gaan, omdat de uitslag vanzelf verdwijnt als je even niet meer in de zon zit. Een koelere omgeving helpt de blaasjes tegen te gaan. De huid moet goed kunnen ademen en een douche met koud water kan ook helpen.
Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam
Zonneallergie
Een zonneallergie komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst een op vijf vrouwen heeft hier wel eens last van. Dit ontstaat meestal tijdens de eerste zonnestralen van de zomer, wanneer de huid nog niet voldoende gewend is aan de zon. Het kan tot 48 uur na het zonnen duren voor de eerste symptomen zichtbaar zijn. Die uitslag uit zich omdat het immuunsysteem reageert op de UV-stralen. Bij wie een zonneallergie heeft, kan het immuunsysteem geen duidelijk onderscheid meer maken tussen zieke en gezonde cellen. Dat resulteert in een jeukende huiduitslag in de vorm van bultjes, blaasjes of vlekjes. Naarmate de huid meer went aan de zon, zal de uitslag verminderen en zelfs verdwijnen. Je kan een geïrriteerde huid door een zonneallergie gelukkig makkelijk voorkomen door je huid langzaamaan aan de zon te laten wennen. Ga dus bijvoorbeeld niet plots al 4 uur in de zon liggen als je de dagen daarvoor amper zonlicht hebt gezien, maar bouw het rustig op zodat je huid de tijd krijgt om de UV-stralen weer gewoon te worden. Controleer ook welke parfums en andere beautyproducten je gebruikt, zodat er geen ingrediënten inzitten die in combinatie met de zon een huiduitslag kunnen opwekken.