Wij zijn een hele grote fan van kruiden en dan vooral van hun geneeskrachtige werking. Van schoonheidsmiddel tot medicijn: kruiden kunnen gevarieerd worden ingezet. Daarom vinden we het belangrijk dat je goed weet welk kruid welke werking heeft en hoe je elk kruid kan inzetten als natuurlijk hulpmiddel. Vandaag op het lijstje: tijm. Zeker met de winter in het vooruitzicht, is dit kruid eentje dat niet in jouw keukenkast kan ontbreken. Dit is de opmerkelijke geneeskracht van tijm.
De ID van tijm
Tijm is een echt winterkruid, maar is wel het hele jaar door verkrijgbaar. Het ziet eruit als een doorlevend struikje en is ongeveer 20 cm groot. De kleine grijsgroene blaadjes verspreiden een doordringende, kruidige geur die tijm zo typeert. Naast gewone tijm vind je ook citroentijm terug. Die blaadjes ruiken vanzelfsprekend naar een citroenaroma. Al is dat niet alles, aangezien er in totaal zo'n 60 (!) verschillende varianten bestaan. Het kruid is afkomstig uit Zuid-Europa en wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker in voeding of voor medicinaal gebruik. Het krachtigste bestanddeel van tijm is thymol, dat een heel sterke antibacteriële werking heeft en daardoor zowat alle geneeskrachtige effecten op zijn cv kan schrijven.
1. Helpt tegen acne
Op zoek naar een natuurlijk hulpmiddel om van acne of andere huidirritaties af te komen? De geneeskracht van tijm
to the rescue! Maak bijvoorbeeld je eigen gezichtsmaskertje op basis van tijm en honing, om die vervelende puistjes weg te jagen. De combinatie van honing en tijm is ideaal om een geïrriteerde huid te genezen. Dat komt door de antibacteriële werking van tijm en de verzachtende effecten van rauwe honing. Ook tijmolie kan je richting die zuivere huid helpen.
Lees ook:
Een zuivere huid dankzij deze 5 natuurlijke voedingsmiddelen
2. Zorgt voor minder stress
Tijm is een ingrediënt dat je veel terugvindt in etherische oliën voor aromatherapie. Deze worden gebruikt voor onder andere stoombaden, massages of lotions. Tijmolie is heel anti-septisch of ontstekingsremmend en is daardoor geschikt voor de meest gevoelige huiden. De werking van het kruid is heel relaxerend en kan daardoor het stressgehalte verlichten. Geen tijd om naar een wellness te gaan of een massage te boeken? Neem dan bijvoorbeeld een warm bad aangelengd met de olie, voor hetzelfde relaxerende effect.
Lees ook:
Een natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect
3. Maakt de luchtwegen vrij
Door de antibacteriële werking van het kruid, lossen slijmen in de luchtwegen snel op. Daarnaast stimuleert het de productie van witte bloedcellen, wat het immuunsysteem versterkt. Dit resulteert onder andere in minder infecties van de luchtwegen en gaat infecties die je al hebt sneller genezen. Daarom is tijm het ideale kruid om een verkoudheid of keelpijn mee te verhelpen. Je kan er zowel een thee van maken als een biologisch extract van tijm zoals in
Ginger BLAST toevoegen aan je water. De combinatie van tijm, gember en salie zorgt niet alleen voor vrijere luchtwegen waardoor je vlotter kan ademhalen, maar ook voor een hoger energieniveau, minder vermoeidheid en een betere hartgezondheid.
Lees ook:
Wees je verkoudheid te slim af met de 3 belangrijkste winter vitamines!
4. Betere hartgezondheid
En over die hartgezondheid gesproken: die werking heeft tijm als kruid op zich alleen ook. Het actieve bestanddeel thymol verlaagt de bloeddruk en de aanwezige antioxidanten helpen om die bloeddruk stabiel te houden. Op die manier vindt er geen oxidatie van cholesterol plaats en wordt onder andere aderverkalking tegengegaan. Factoren die bloedklonters en bloedproppen kunnen voorkomen, die anders eventueel een hartstilstand veroorzaken. Tot slot dragen ook de flavanoïden aanwezig in het kruid hun steentje bij, omdat ze de bloedcirculatie verbeteren.
Lees ook:
Dit effect heeft je hond op je hartgezondheid
Schrijf het kruid dus maar op je boodschappenlijstje, zodat je het deze winter zeker in je keukenkast hebt staan en je kan genieten van de geneeskracht van tijm.