Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zeelucht gezond

Dit is de ultieme reden om vaker naar zee te gaan

Aan zee heradem je... zelfs nog vóór die eerste (frisse!) duik van het jaar. Niets zo gezond als zeelucht, en daar is het 'm allemaal om te doen. Het is dan ook geen toeval dat kinderen en zwakken van gestel sinds jaar en dag op zeekolonie gaan. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat zeelucht goed is voor je lichaam.

Tegen longkanker

'Pootjebaden' terwijl je de frisse zeebries inademt is het beste wapen tegen longkanker, luidens een onderzoek van de Universiteit van Gent (UGent) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Hoe dat komt? Dat hebben we allemaal aan 'zeespray' te danken. Zo noemen onderzoekers het zeewater dat door de golfslag in de lucht verneveld wordt. Die zeespray bevat heel wat stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam. Zo geniet je lichaam van de voordelen van gezonde zeenevel. Nu blijkt dat deze lucht een kankerveroorzakend gen kan afremmen. De onderzoekers willen nu verder achterhalen wat zeespray allemaal kan betekenen voor onze gezondheid, door stalen af te nemen in elk seizoen en over verschillende jaren gespreid. De onderzoekers proberen nu verder te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken en te begrijpen wat deze stoffen doen met andere cellen in ons lichaam.

Anti-cholesterol

Bovendien toont de studie positieve resultaten wat de bestrijding van een (te hoog) cholesterolgehalte betreft. Zeespray oefent ook daarop een remmende werking uit. Heel hoopgevend, als je weet dat nieuwe kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers op ditzelfde gen inwerken. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben, ook op andere aspecten van de gezondheid. Maar zelfs met alle wetenschap terzijde, moeten we toegeven dat alles zo veel beter wordt aan zee! Een spelletje ravotten met de hond of met de kids, sporten met uitzicht op de golven (of als 't weer 't toelaat tussen de golven), een goed boek lezen... zelfs een traditionele picknick smaakt beter tussen de duinen! Om nog maar te zwijgen van de prachtige zonsondergang.... waar wacht je nog op? Inpakken die bikini (of regenlaarzen:) en wegwezen!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"