Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van buitenlucht

Dit is het effect van buitenlucht op je gezondheid

Het grootste deel van je werkdag spendeer je binnen. In het weekend geniet je graag van wat welverdiende rust in je zetel en blijf je liever extra lang in je bed leggen. Herken jij jezelf als iemand die eigenlijk voor de rest niet veel buitenkomt? Het effect van buitenlucht op je gezondheid is nochtans frappant. Amper één uur meer buitenlucht per dag kan je lichamelijke en mentale gezondheid op heel wat vlakken een opmerkelijke boost geven.

Indoor-generatie

effect van buitenlucht In de 21e eeuw maken we deel uit van de zogenaamde indoor-generatie. Waar de mens vroeger moest overleven door voortdurend van de ene plek naar de andere plek te gaan, heeft de huidige sedentaire levensstijl waarbij we ons vestigen op één plaats als gevolg dat we minder buitenkomen. Bijna 90% van onze tijd brengen we binnen door, zonder daglicht en zonder frisse lucht die je meer zuurstof oplevert. Daarom is het geen slecht idee om wat meer buitenshuis te treden en uit je comfortabele zetel te komen. Het effect van buitenlucht is beter dan je denkt.

Lees ook: Waarom buiten sporten goed is voor je lichaam

1. Buitenlucht is gezonder

effect van buitenlucht In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is de binnenlucht nog vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht. Slik. Hoewel er buiten heel wat schadelijke stoffen van uitlaatgassen circuleren, moet je de binnenlucht niet onderschatten. Binnenshuis verslechtert de luchtkwaliteit door bacteriën, stof en alle voorwerpen in je huis die deze zaken aantrekken. Ook factoren zoals de schoonmaakmiddelen die je gebruikt, de materialen waaruit je huis en de meubels erin bestaan en welke aroma's je verspreidt in het huis beïnvloeden de luchtkwaliteit. Het effect van buitenlucht? haal Meer en gezondere zuurstof.

Lees ook: Dit zorgt voor meer bacteriën dan je denkt

2. Buitenlucht verbetert je humeur

beter humeur Aangezien ons lichaam gemaakt is om te (over)leven in de buitenlucht, spreekt het voor zich dat de buitenlucht veel invloed heeft op ons gemoed. Alle lichamelijke processen, waaronder je biologisch slaap- en waakritme en je metabolisme, zijn afhankelijk van het daglicht. De eerste zonnestralen activeren de lichamelijke processen, je lichaam weet dat het tijd is om in actie te schieten. Wie veel tijd buiten spendeert, is doorgaans veel gelukkiger en veel beter gezind dan wie amper buitenkomt. Dat komt omdat in natuurlijk licht het hormoon serotonine zit. Het gelukshormoon boost je gemoed zoals geen enkel ander hormoon dat kan.

Lees ook: Dit simpele trucje doet je afvallen tijdens het opstaan

3. Buitenlucht stimuleert opname van vitamine D

Niet alleen het gelukshormoon serotonine, maar ook vitamine D bezorgt je een goed humeur. Het is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon. Deze vitamine is moeilijk op te nemen uit voeding. Gelukkig is de zon hier de redder in nood. Daglicht en vooral zonlicht doet ons vitamine D-gehalte stijgen en de zonnevitamine doet je dus letterlijk stralen als een zonnetje. De vitamine is essentieel voor onder andere celgroei en heeft een ontstekingsremmend effect. Bij een tekort aan vitamine D kan je best supplementen nemen.

Lees ook: Wat doet vitamine D nu écht voor je lichaam?

4. Buitenlucht zet aan tot meer beweging

 Je kan uiteraard genieten van een gezellige en gezonde picknick in het park waarbij je neerzit, maar de kans is groot dat je buiten aan het bewegen bent. Er zijn dan ook ontzettend veel keuzes: wandelen om ergens naartoe te gaan, genieten van een fietstochtje en ga zo maar door. Wanneer je buiten bent, ga je automatisch meer bewegen dan wanneer je binnenzit. Dat is gezond, want op die manier zorg je voor een optimale doorbloeding. Een goede doorbloeding in het lichaam is belangrijk om voldoende energie in alle lichaamscellen te krijgen. Via het bloed krijg je namelijk alle voedingsstoffen en zuurstof die je nodig hebt om lichamelijk te kunnen functioneren. Binnenzitten eindigt meestal in écht zitten, wat nefast is voor de gezondheid. Bewegen maar!

Lees ook: Wat veel zitten écht met ons lichaam doet

5. Buitenlucht vermindert stress

ontstressen op vakantie Je hebt het ongetwijfeld druk, druk, druk. Vliegen de deadlines en sociale verplichtingen jou rond de oren en vind je het moeilijk om te ontspannen? Ga dan vaker naar buiten! Neem bijvoorbeeld een gezellige fietsroute naar het werk of maak een wandeling tijdens de middagpauze. Vooral een omgeving waarin veel groen en natuur aanwezig is, heeft een kalmerend effect op het gemoed. Dat is meteen de reden waarom je op vakantie vaak meer ontspannen bent dan in je dagelijkse leefomgeving: je gaat meer naar buiten. Simpelweg naar buitengaan, is dan ook de ideale manier om even aan de dagelijkse drukte te ontsnappen. Belangrijk detail: laat je smartphone even in je handtas zitten. Die heb je niet nodig om van de buitenlucht te kunnen genieten en zal je zenmoment waarschijnlijk verpesten. Uit onderzoek bleek onder andere dat wie veel tijd in de buitenlucht spendeert, minder negatieve gedachten heeft en zich beter in zijn vel voelt. Het proberen waard dus.

Lees ook: Dit voordeel ervaren mensen die regelmatig in de natuur wandelen Redenen genoeg om het effect van buitenlucht zélf te ervaren en de frisse lucht te gaan opsnuiven.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"