Elk deeltje van je leven heeft een invloed op je gezondheid. Voeding en beweging hebben bijvoorbeeld een grote invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Ook hoe je mentaal met zaken omgaat beïnvloedt in grote mate je algemeen welzijn. Hoe zit het dan met je emoties? Dat stress nefast is voor een goede gezondheid weten we allemaal, maar welk effect hebben andere emoties zoals verdriet en boosheid bijvoorbeeld? Dit is het effect van emoties op jouw hartgezondheid.
Hartgezondheid
Ze zeggen niet voor niets dat je een gebroken hart hebt wanneer je rondloopt met liefdesverdriet. Je mentale en lichamelijke gezondheid hebben een grote invloed op je hart en maken het gezond of ongezond afhankelijk van de keuzes die je maakt. Dat zette heel wat wetenschappers ertoe aan om nu eens eindelijk het échte effect van emoties op de hartgezondheid te onderzoeken, met name het verschil tussen mensen die openlijk met hun emoties
dealen en mensen die het liefst van al weglopen van alle emoties die ze voelen.
Wetenschappers keken specifiek naar vochtopeenhopingen in de bloedvaten, die een nefast effect op de hartgezondheid kunnen hebben en hartfalen veroorzaken. Wat bleek uit het onderzoek? Mensen die geneigd zijn hun emoties en mentale behoeften te onderdrukken, hebben meer kans op plaque in de halsslagader. Plaque is een opbouw van stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor die vaatwanden dikker worden en na een tijdje de doorgang van het bloed volledig blokkeren. Die verdikking is zeker in de halsslagader een ramp, omdat dit de belangrijkste slagader is die bloed moet transporteren doorheen het hele lichaam. De opbouw van plaque verhoogt het risico op een beroerte of hartfalen in het algemeen. Cardiovasculaire problemen zijn hier een gevolg van.
Lees ook:
Hart- en vaatziekten: is er een verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?
Meer stress
Hoe dat komt dat het onderdrukken van je emoties hier zo'n groot effect op heeft? Door je emoties te onderdrukken, ga je onbewust je lichaam onder veel meer druk plaatsen. Jouw gevoelens proberen negeren, stimuleert de productie van het stresshormoon cortisol. Een hoger cortisolgehalte zet niet alleen je hartgezondheid, maar ook je hele algemene gezondheid onder meer druk. Emotionele stress resulteert op die manier in fysieke stress en uiteindelijk zelfs in een zwakker immuunsysteem. Als je dit zo laat, leidt dit niet alleen tot een hoger risico op hart- en vaatziekten, maar ook tot meer kans op diabetes, geheugenproblemen, angst en depressie. Je kan dus letterlijk ziek worden van de stress, of die nu emotioneel of lichamelijk is.
Lees ook:
Een natuurlijk hulpmiddel tegen stress vind je bij deze voeding
Mentaal welzijn
Daar komt nog bij dat je mentale welzijn er alleen maar op achteruitgaat wanneer je al jouw gevoelens onderdrukt. Het uiten van hoe je jezelf voelt is enorm belangrijk, anders geloof je na verloop van tijd dat je het niet waard bent om je gevoelens te uiten. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel. Hoe slechter je jezelf mentaal voelt, hoe slechter je fysieke toestand wordt.
Als je dus iemand bent die bijvoorbeeld altijd de gevoelens van anderen op de eerste plaats zet of iemand bent die altijd je gevoelens wegduwt in plaats van ze te erkennen, dan kan je op lange termijn heel wat schade aan je levenskwaliteit toebrengen op alle mogelijke niveaus.
Lees ook:
Zo kan jij een vriend met mentale problemen steunen
Zoek niet altijd afleiding
Hoewel het enorm makkelijk is om soms gewoon te blijven doorgaan en niet stil te staan bij wat je voelt, is het belangrijk dat je niet altijd afleiding zoekt. Soms moet je de emoties doorvoelen om jezelf daarna weer sterker te voelen. Je emoties wegstoppen, zal ze zeker niet laten verdwijnen. Integendeel, ze zullen op een bepaald moment alleen maar dubbel zo hard terugkomen, waardoor je jezelf nog slechter voelt. Loop dus niet weg van jezelf, maar investeer in de relatie met jezelf en in je algemene gezondheid door te kiezen voor de korte pijn. Door naar je gevoelens te luisteren en bepaalde patronen of gedachten te herkennen, ga je zelf veel meer leren en kan je dingen anders aanpakken als dat moet. Dat blijkt het recept naar een gezond hart.
Lees ook:
Beter omgaan met emoties doe je zo
Je mag het effect van emoties op je hartgezondheid zeker niet onderschatten. Je kan dan nog zo gezond eten als je wil, als je emotioneel niet goed in je vel zit, doe je de positieve effecten eigenlijk teniet.