Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van kruiden op je huid

Dit is het effect van kruiden op je huid

Niet alleen jij moet je aanpassen aan de nieuwe, koudere temperaturen van de herfst en de winter. Je huid moet eveneens eventjes wennen aan de regen en de wind die weer in het land zijn. Wind en koude zijn niet altijd de meest optimale weersomstandigheden om je een stralende huid te bezorgen. Daarom kan je huid zeker en vast een oppeppertje gebruiken om zo helemaal voorbereid te zijn voor de koude en lange winter. Heb je geen zin om weer een nieuw schoonheidsmiddeltje aan te schaffen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat het effect van kruiden op je huid is.

Bye bye schoonheidsproducten

10 jaar jonger De kans is groot dat je huid tijdens de zomer heel wat zonneschade heeft opgelopen. Ja, zelfs wanneer je jezelf plichtbewust insmeert met zonnecrème, laten de UV-stralen hun sporen na. Gelukkig heeft een zonnetje ook zo zijn positieve kanten in de vorm van een frisse summer glow die je zo lang mogelijk wil behouden. Je huid kan dus wel een boost gebruiken om de gure temperaturen van het najaar te overleven. Bovendien loop je zo misschien nog langer rond met die zomerse gloed. Het is perfect mogelijk om moeder natuur volledig haar werk te laten doen. Dat weet je al doordat pure en gezonde voeding je de meeste gezondheidsvoordelen oplevert. Ook wat je huid betreft, kan moeder natuur rustig haar gang gaan en jou helemaal laten stralen. Het effect van kruiden op je huid is bijvoorbeeld opmerkelijk en zeker de moeite waard om eens uit te testen. Welke kruiden haal jij uit je keukenkast om je huid een verdiende boost te geven?

1. Venkel

Venkel behoort tot de familie van de schermbloemen, waar je onder andere kervel, selder, wortel en pastinaak ook bij terugvindt. De venkel is eeffect van kruiden op je huiden wortelgewas met een anijsachtige en zoete smaak. De bladeren van venkel kunnen eveneens in de keuken gebruikt worden om maaltijden op te smukken. Het kruid of de bladeren van venkel hebben een zuiverende werking voor de huid. Zo wordt venkel bijvoorbeeld regelmatig gebruikt als ingrediënt in verschillende etherische oliën. Die werking heeft het kruid te danken aan de hoeveelheid vitamines waarover hij beschikt en de voedingsstoffen die de huid voeden van binnenuit. Je kan de venkel toevoegen aan maaltijden, maar je kan er evengoed een maskertje van maken in combinatie met heet water. Die combinatie is ideaal om verstopte poriën en een vette huid tegen te gaan. Lees ook: Daarom is venkel zo gezond

2. Basilicum

Basilicum is een kruid dat ons steevast in Italiaanse sferen brengt, doordat zowat elk Italiaans gerecht wel een beetje basilicum bevat. Het tuinkruid is eetbaar en heeft een smaak die heel hard lijkt op kruidnagel, wat het een zeer uitgesproken kruid maakt. Basilicum heeft heldergroene ovale bladeren en behoort tot de familie vanbasilicum de lipbloemigen. Het bevat zink, vitamine A en vitamine C: drie belangrijke vitaminen die wonderen verrichten voor je huid. Door zijn ontstekingsremmende werking gaat het daarnaast puistjes en andere onzuiverheden tegen. Ook littekens verdwijnen sneller door de antibacteriële werking van de blaadjes, waardoor het jouw huid beschermt tegen heel wat vrije radicalen die je huid willen aantasten. Lees ook: 5 x wat het keukenkruid basilicum voor je lichaam doet

3. Kaneel

effect van kruiden op je huid Dit kruid dankt zijn naam aan het Latijnse canella, wat stokje betekent. Dat wijst simpelweg op de vorm waarin kaneel komt: kaneelstokjes. Kaneel is de perfecte zoetmaker voor elk gerechtje waar je een beetje suiker bij mist. Het natuurlijke kruid is een gezonde vervanger voor suiker, waarmee je jouw lichaam meteen een gezondheidsboost geeft. Ook je huid kan een boost krijgen van kaneel, en wat voor een. Vooral kaneel afkomstig uit Ceylon (het huidige Sri Lanka) is een kleine miracle worker voor de huid door krachtige antioxidanten zoals polyfenolen. Daar dankt kaneel zijn vele antibacteriële eigenschappen aan, waardoor het puistjes in een mum van tijd doet verdwijnen. Bye bye puistjes, hallo mooie huid! Lees ook: Is kaneel een wondermiddel voor onze gezondheid?

4. Koriander

koriander De ene is er fan van en de andere vindt dat het naar zeep smaakt. Het gaat natuurlijk over koriander. Het effect van kruiden op je huid is opmerkelijk, en koriander doet daar graag nog een schepje bovenop. De plant uit de schermbloemenfamilie laat het zowel toe zijn blaadjes, het zaad als de stengels te gebruiken om je huid te stimuleren. Het heeft voornamelijk een kalmerend en koelend effect op je huid, waardoor het ideaal is om een geïrriteerde huid mee weg te werken en dode huidcellen te verwijderen. Die werking heeft het kruid onder andere te danken aan de aanwezige vitamine A die verantwoordelijk is voor een gezonde huidstructuur en celvernieuwing. Lees ook: Hoe komt het dat koriander voor sommigen naar zeep smaakt?

5. Kurkuma

wittere tanden We blijven nog even bij de kruiden die beginnen met de letter 'k'. Ook kurkuma kan absoluut niet in het lijstje ontbreken wanneer het gaat over het effect van kruiden op je huid. In India gebruiken ze de geelwortel al eeuwenlang in zowat alles, omdat het vol antioxidanten zit die niet alleen je lichaam, maar ook je huid beschermen tegen vrije radicalen. Het ontstekingsremmende effect houdt puistjes, roodheid en onzuiverheden op een afstand en zou wondjes sneller genezen. Kurkuma doet echter nog veel meer dan dat. Het vertraagt de celbeschadiging en beperkt de afscheiding van de talgklieren, waardoor je huid minder vettig wordt. Ook wie last heeft van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem en wie rimpels wil verminderen, kan bij kurkuma terecht. Lees ook: Een zuivere huid dankzij deze 5 natuurlijke voedingsmiddelen Het effect van kruiden op je huid is dus duidelijk een effect waar je zelf van wilt genieten!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo