Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van vetten op lichaam

Dit is het effect van vetten op je lichaam

Er is een hele tijd geweest dat iedereen die gezond wilde leven angstvallig alle vetten uit het voedingspatroon schrapte. Ondertussen weten we wel beter: we hebben wel degelijk enkele vetten nodig om lichamelijk goed te kunnen functioneren. Toch blijft het eten van vetten en meer bepaald welke vetten wel en niet gezond zijn een gevoelig onderwerp. Dit is de waarheid over het effect van vetten op je lichaam.

Consensus

effect van vetten op lichaam Als er geen gezondheidsdiscussie over koolhydraten bezig is, dan is er wel eentje over vetten aan de gang. Die twee macronutriënten zijn heel omstreden onderwerpen en elke gezondheidsexpert heeft er een andere mening over. Toch is de consensus de laatste jaren dat iedereen vetten nodig heeft om het lichaam van een bepaalde hoeveelheid energie te voorzien. Het belangrijkste is dat je de juiste vetten kiest. Dat zijn vetten die je lichaam voeden, die bijgevolg omzetbaar zijn om te gebruiken als brandstof .

Waarom hebben we vetten nodig?

effect van vetten op lichaam Net zoals we koolhydraten nodig hebben, zijn vetten essentieel voor het behoud van een gezond lichaam. Vetten zorgen voor de nodige energie in ons lichaam, waardoor we optimaal kunnen functioneren. Een gedeelte van de energie de we uit vetten halen verbruiken we meteen, het overige gedeelte slaat ons lichaam op als reserve. Vetten dienen voor meer dan alleen maar als brandstof voor het lichaam. Ze vormen de basis voor celmembranen of lichaamscellen die instaan voor een gezonde groei van het lichaam. Denk bij die groei aan de groei van haren en nagels, maar evengoed aan celvernieuwing. Daarnaast zorgen vetten ervoor dat de opslag van bepaalde vitaminen in jouw lichaam vlotter verloopt, meer bepaald de opslag van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K.

Eet de juiste soort vetten

gezond hart Om gezond te zijn, is het natuurlijk niet eender welke soort vetten je eet. De termen verzadigde en onverzadigde vetten heb je vast al wel eens gehoord als je ietwat bezig bent met gezonde voeding. Verzadigde vetten zijn eigenlijk moleculen die verzadigd zijn met waterstof. Ze komen meestal voor in dierlijke producten. Onverzadigde vetten zijn daarentegen vetten die niet helemaal verzadigd zijn met waterstof. Die vind je terug in vis, avocado's en plantaardige oliën. Tot slot heb je ook nog transvetten. Deze vetten zijn op een onnatuurlijke wijze manier ontstaan en bevatten heel veel slechte cholesterol of LDL-gehalte, waardoor je cholesterol stijgt en bijgevolg het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht toeneemt. Geen wonder dat je ze terugvindt in ongezonde snacks, desserts en fastfood. De onverzadigde vetten zijn eigenlijk de gezonde vetten die je lichaam kan gebruiken. Ze houden de cholesterol in balans, waardoor ze je hartgezondheid en je algemene lichamelijke gezondheid verbeteren. De transvetten en verzadigde vetten doen het compleet tegenovergestelde. De onverzadigde vetten vind je terug in vette vis zoals zalm, haring, makreel en olijfolie.

Welk effect hebben vetten op jouw lichaam?

afvallen De vetten die in jouw lichaam terechtkomen, worden afgebroken tot vetzuren en glycerol. Die dienen als basis om energie uit te putten. Onze spijsvertering is hier verantwoordelijk voor. Dat betekent dat dit niet altijd even vlot gaat, omdat het afbreken ervan moet gebeuren in het maagdarmkanaal. Aangezien daar veel water aanwezig is en vetten niet zo vlot mengbaar zijn met water kan het afbreken van vetten wel enige tijd in beslag nemen. Je lichaam heeft hier dus energie voor nodig. Daarom verloopt de vertering van vetten trager dan die van koolhydraten. Dat betekent nochtans niets slecht. De angst om vetten te eten is ongegrond. Het betekent absoluut niet dat je automatisch vet wordt wanneer je vetten eet. Vetten passen perfect binnen een gezonde levensstijl en horen thuis in een gezond voedingspatroon. Schuif ze dus zeker niet helemaal aan de kant, maar geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Het effect van vetten op je lichaam is minder slecht dan je denkt. Als je bovendien op een gezonde manier wil afslanken heb je ze nog meer nodig dan anders. De voedingsstof is essentieel voor een gezond lichaam.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"