Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verschil verse en gedroogde gember

Dit is het verschil tussen verse en gedroogde gember

Gember is een populaire specerij en bruikbaar als wondermiddel voor heel wat kwaaltjes. Of je het nu drinkt in je thee, het klaarmaakt in een healthy snack recept of het toevoegt aan je maaltijden als smaakmaker: het smaakt allemaal hetzelfde. Er zijn daarentegen wel verschillende vormen waarin je gember terugvindt. Is er bijvoorbeeld een verschil tussen verse en gedroogde gember?

Wat is gember?

Gember is een stuk wortelstok van de gemberplant die tot de familie van planten hoort waar onder andere ook kurkuma afkomstig van is. Je kan gember in verschillende vormen kopen: vers, gedroogd of als gemalen kruid. Het is gekroond tot wondermiddel met reden. Gember is een krachtige ontstekingsremmer, kan menstruatiepijn verminderen, de bloedsuikerspiegel in balans houden, helpen bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid tegengaan, als schoonheidsmiddel gebruikt worden en ga zo maar door.

Lees ookDit zijn de gezondheidsvoordelen van gember

Ingrediënten

Een ding staat vast: zowel gedroogde als verse gember zijn gezond voor je lichaam en geven je gezondheid een boost. Wat is dan het verschil? Gedroogde gember wordt al jaren gebruikt als medicijn in de Aziatische, Indiase en Arabische geneeskunde. Simpelweg omdat het een hogere concentratie bevat van twee actieve ingrediënten: Shogaol en Gingerol. Gedroogde gember bevat ongeveer 3 keer meer Shogaol en Gingerol dan verse gember. Shogaol is het ingrediënt dat gember zo'n scherpe smaak geeft en werkt bijvoorbeeld tegen een hoest. Gingerol is wat gember zo pittig maakt. De combinatie van de twee helpt de bloeddruk verminderen, doet maagproblemen verdwijnen en zou zelfs kankers en tumoren bestrijden. Omdat de gember gedroogd wordt, is het vocht eruit. Dat zorgt ervoor dat deze ingrediënten hierin meer tot uiting komen dan bij verse gember.

Temperatuurverschil?

Maar het grote verschil? Dat heeft blijkbaar te maken met het effect van gember op de temperatuur van ons lichaam. Gember is zowel een afkoelende als opwarmende specerij. Verse gember koelt ons lichaam af en is daarom heel effectief om van koorts af te geraken. Gedroogde gember is daarentegen verantwoordelijk voor het warm houden van ons lichaam. Afhankelijk van welke kwaaltjes je hebt, kan je daardoor een meer doordachte keuze maken over welke vorm van gember het nuttigst is voor jou!

Lees ookDe gezondheidsvoordelen van gember

Ondanks het verschil tussen verse en gedroogde gember kan je gerust zijn: ze zijn allebei even gezond.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"