Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uiten van boosheid

Dit is waarom het uiten van boosheid af en toe beter is

De meeste mensen doen liever alsof er niets aan de hand is in plaats van een keertje goed boos te worden, omdat ze ruzie en discussies willen vermijden. Dat valt perfect te begrijpen. Alle problemen zomaar negeren en nooit eens boos worden, is daarentegen echt niet goed. Daardoor krop je al je frustraties en je boosheid gewoon op, wat zich na een tijdje op je mentale welzijn wreekt. Dit is waarom het uiten van boosheid af en toe beter is.

Wat houdt boosheid eigenlijk in?

uiten van boosheid Boosheid is een emotie die je net zoals al je andere emoties niet kan sturen. Je kiest niet zelf welke emoties of gevoelens er bij je naar bovenkomen in een bepaalde situatie. Als je boos bent, ben je boos. Zo simpel is het. Al is de emotie zelf minder simpel dan het feit dat je niet altijd kan kiezen of je jezelf zo voelt. Wanneer iemand jou onrecht aandoet of wanneer je jezelf slecht behandeld voelt, is boosheid een zeer natuurlijke reactie. Eigenlijk is boosheid een instinct, zeg maar. Zoals we ondertussen allemaal hebben geleerd, moeten we sommige emoties in bepaalde situaties onder controle houden. Dat is nu eenmaal zo voor sociaal aanvaardbare redenen. We hebben allemaal een sterke mentale wilskracht ontwikkeld, die ons ertoe in staat stelt om emoties te onderdrukken en door te gaan alsof er niets aan de hand is. Soms is dat goed om de vrede te bewaren, maar daar hangen evengoed negatieve kanten aan vast. Door die emoties te lang en te vaak te onderdrukken, komen ze er na een tijdje in de vorm van woede of verdriet allemaal in één keer uit. En dat wil je het liefst vermijden.

Lees ook: Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties

Bewaak je grenzen

Boosheid en de mate waarin je af en toe durft te tonen dat je niet tevreden bent met iets of iemand, vertelt veel over je persoonlijkheid. Wie regelmatig over zich heen laat lopen en vooral veel voor anderen doet, zal bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn om te durven zeggen wat er scheelt. Anderen laten hun boosheid veel sneller zien, omdat ze beter zijn in het bewaken van hun grenzen en durven opkomen voor zichzelf. Nog een ander type mensen toont dan weer net iets te veel boosheid en voelt zich bijna altijd tenietgedaan of slecht behandeld. Een heel breed spectrum dus, waarin jij ergens past qua persoonlijkheid. Hoe je jouw boosheid durft tonen, heeft veel te maken met hoe je jouw eigen grenzen kan aangeven of niet. People pleasers hebben bijvoorbeeld meer last met het toegeven wanneer ze zich onrechtvaardig behandeld voelen, omdat ze de andere persoon niet tegen de borst willen stoten. Zelfs in gevallen waarin die andere persoon dat wel bij hen deed. Daarin ligt het probleem van boosheid onderdrukken: na verloop van tijd zijn mensen het gewend dat ze eender wat kunnen zeggen tegen jou, omdat ze weten dat je toch niet boos wordt. Met andere woorden: ze gaan van de situatie profiteren tot het moment waarop jij je stem verheft en voor jezelf durft op te komen.

Lees ook: Stoppen met pleasen lukt je dankzij deze 4 effectieve tips

Innerlijke boosheid

Door al die frustraties op te kroppen, ga je je woede zeker niet laten verdwijnen. De woede die je binnenhoudt, zal onprettig aanvoelen en je zal heel de tijd een vervelend gevoel ervaren. Er is geen reden om die innerlijke boosheid vol te houden, terwijl je eigenlijk kan aangeven aan iemand dat je niet zo tevreden bent met hoe de dingen zijn verlopen. De enige persoon die zich hierdoor slecht voelt, ben jij. Die andere persoon weet niet eens dat je kwaad bent. Daarnaast is er een groot verschil tussen boos zijn en uitbarsten in een woedeaanval. Je kan beheerst aangeven dat je kwaad bent en dat je graag een verontschuldiging wil horen of een verandering in gedrag wil zien. Alleen dan zal je die innerlijke boosheid laten verdwijnen, waardoor je eigen gemoedsrust weer veel beter zal zijn.

Lees ook: Opkomen voor jezelf op een assertieve manier doe je zo

Dat is waarom het uiten van boosheid af en toe véél gezonder is voor je mentale welzijn.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"