Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slippers

Dit is waarom je best niet te vaak slippers draagt in de zomer

Met het warme weer is het soms verleidelijk om dichte schoenen aan de kant te laten staan. In extreme hitte zijn zelfs sandalen er te veel aan. Dan zijn slippers de enige optie die nog overblijven. Zeker op het strand is het heel gemakkelijk, omdat dit schoeisel makkelijk schoon te maken is als er allemaal zand in is gekropen. Het voelt eigenlijk een beetje alsof je op blote voeten wandelt, maar zijn slippers wel gezond?
Het geluid van slippers op de zeedijk is misschien wel het ultieme zomergevoel. Toch zijn slippers het slechtste schoeisel dat je kan uitkiezen. Er af en toe mee rondwandelen kan geen kwaad, maar probeer het toch zoveel mogelijk te beperken.

1. Gevaarlijk

slippers Er is een reden waarom je deze schoenen verkiest wanneer het zo warm is: ze hebben zelf niks om het lijf. Het is het meest dunne schoeisel dat je zal terugvinden. Handig voor als je last hebt van opgezwollen voeten door de warmte, maar wel degelijk gevaarlijk. De dunne zool geeft niet voldoende steun aan je voeten. Je tenen hebben hierdoor zelfs meer grip op de slipper dan je volledige voet, waardoor er enorm veel spanning en druk op de tenen en de wreef van de voet komt te staan. Je hiel komt hier niet omhoog, maar plakt er eerder tegenaan, waardoor je jouw voetzool te ver kan uitstrekken. Zo loop je het risico op een ontsteking vanaf de pees van de achilleshiel tot aan de teen.

2. Makkelijk te verliezen

De dunne zool en de grip die vooral je tenen op de slippers hebben, maken het schoeisel ook nog eens heel makkelijk om te verliezen. Of meer nog: je struikelt er snel over. De zolen zijn soms zo dun, dat afhankelijk van hoe snel je stapt de zolen heel makkelijk dubbelplooien, waardoor je er kan over struikelen en vallen. Best kan je er ook niet mee autorijden, want heel veel ongelukken op de weg worden hierdoor veroorzaakt. De zolen bieden niet voldoende steun om de pedalen voortdurend succesvol te besturen.

3. Overbelasting van de spieren

slippers In de winter lopen we een heel seizoen rond in dicht schoeisel om onze voeten en tenen zo warm mogelijk te houden. Dat maakt het contrast met de open slippers heel groot. Een hele winter lang stonden de slippers aan de kant en eens de temperatuur weer de hoogte ingaat en de slippers uit de kast gehaald worden, kan de plotse verandering van schoeisel voor overbelaste spieren zorgen. Tijdens de winter heb je doorgaans voldoende steun voor je voet, maar dan verandert je loopje helemaal, wat kan leiden tot pijn in de schenen, de enkels en zelfs de voeten zelf. Op lange termijn heb je ook meer kans op problemen met de knieën of de rug.

4. Krampen

Door de voortdurende druk die je op je tenen en je wreef zet, heb je makkelijk kans op spierkrampen in je kuiten. Wie strakke kuiten heeft en wie bovendien vaak hakken draagt of veel hardloopt, maakt hier zelfs nog meer kans op. Omdat zij een heel andere houding van de voet gewend zijn. Heb je last van een beetje pijn in je kuiten nadat je een hele tijd lang op slippers hebt rondgelopen? Verander dan onmiddellijk je schoeisel, want de volgende stap zijn hevige krampen en een brandend gevoel dat na verloop van tijd permanent aanwezig zal zijn. Een bezoekje aan de dokter of aan de kinesist is makkelijk te vermijden door de juiste schoenen te dragen!

Lees ook: Teenkrampen? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Pas dus toch maar op met hoe vaak je rondloopt op slippers deze zomer!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"