Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
met aandacht eten

Dit is waarom je met aandacht moet eten

Even onderweg ergens naartoe nog snel iets eten, een vlugge middagpauze zodat je snel kan voortwerken of een snel tussendoortje om de eerste honger wat te stillen. Je hoort duidelijk één term die heel de tijd terugkeert: snel. Vandaag moet alles sneller en sneller, zelfs ons eetmoment. Toch is het belangrijk om met aandacht te eten en je tijd hiervoor te nemen.

Onbewust eten

Wees eens eerlijk: hoe regelmatig eet jij je eten op terwijl je naar een serie aan het kijken bent? De kans is groot dat je hier 'te vaak' op moet antwoorden. Een nadeel van iets anders doen terwijl je aan het eten bent, is dat je minder geniet van het eten. Je bent jezelf niet bewust van wat je nu eigenlijk in je mond steekt. Die eerste hap misschien nog wel, maar daarna niet meer. Je vestigt je aandacht op het scherm en op de verhaallijn, waardoor jouw bord niet de nodige aandacht krijgt dat het eigenlijk verdient. Je eet gewoon tot je bord leeg is en that's it. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook niet al te verrassend dat wie langzamer en bewuster eet, doorgaans slanker is. Het wordt zelfs rechtstreeks gelinkt aan gewichtsverlies. Een interessante en makkelijk toepasbare tip om af te vallen als je het ons vraagt. Van te snel en onbewust eten word je namelijk alleen maar dikker.

Lees ook: 5 elementen die bepalen hoe snel we afvallen

Het ligt aan je brein

De reden waarom we dikker worden wanneer we te snel eten, ligt hoofdzakelijk bij ons brein. Wanneer je begint te eten, duurt het even voor je brein het signaal krijgt dat je genoeg gegeten hebt en verzadigd bent. Daardoor ga je veel meer eten dan je lichaam nodig heeft en zit je veel te vol na je maaltijd. Dat verhoogt de kans om te verdikken en is één van de verklaringen waarom te snel eten tot overgewicht leidt. Wanneer je snel je maaltijd opeet, proef je elke hap niet bewust. Het is nochtans belangrijk om tijdens een maaltijd rustig de tijd te nemen en je reuk- en smaakzintuigen hun werk te laten doen. Laat de geur en de smaak van je eten binnenkomen. Dat in combinatie met trager eten, gaat je spijsvertering stimuleren. Als je spijsvertering sneller werkt, ga je opnieuw sneller afvallen. Alleen maar gezonde voordelen dus!

Lees ook: De 6 beste tips voor een optimale spijsvertering

Kauwen

Een andere manier om je spijsvertering sneller te laten werken en bewuster te eten, is goed kauwen op iedere hap. Als je bij elke hap ongeveer twintig keer kauwt, wordt het eten fijner en zachter. Daardoor kan je maag dit makkelijker verteren. Bovendien proef je ook veel meer van je eten, omdat er meer smaak vrijkomt. Kauwen en mindful eten is de boodschap dus!

Lees ook: Verdikken we van te snel te eten?

Met aandacht eten is heel belangrijk voor je dieet. Niet alleen wat, maar ook hoe je eet maakt een verschil.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo