Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
minder honger

Dit is waarom je minder honger hebt met warm weer

In de winter kruip je maar al te graag na een uitgebreid diner nog in de zetel met een avondsnack. Als je erover nadenkt, besef je dat je dan bijna altijd honger hebt. Of toch zin om te eten. Dan gaan de temperaturen op de thermometer plots de hoogte in en verdwijnt die honger als sneeuw voor de zon. Hoe komt dit eigenlijk? Dit is waarom je minder honger hebt met warm weer.

Afkoelen

met aandacht eten Je kijkt zo hard uit naar die heerlijke lunch die gepland staat, maar op het moment zelf heb je eigenlijk helemaal geen zin in al dat lekkere eten dat voor jou staat. Je lichaam wil afkoelen, waardoor het hongergevoel achterwege blijft. Wanneer jouw lichaam moet werken, zorgt het tegelijkertijd voor warmte. Aangezien voeding brandstof is voor je lichaam, is het normaal dat je lichaam dit moet verwerken en dus warmte aanmaakt. Je lichaam zal harder moeten werken om voldoende af te koelen. Dat is een eerste verklaring voor minder honger met het warme weer. 

Minder energie nodig

Je lichaam heeft meer energie nodig om je lichaam op te warmen wanneer het kouder is, omdat je het zelf ook koud hebt. Daarom is het goed om te eten, omdat je lichaam zo warmte aanmaakt. Bij warmere temperaturen heb je logischerwijze minder energie nodig en bijgevolg ook minder brandstof. Dat verklaart onder andere waarom je minder honger hebt. Je hebt simpelweg minder eten nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Je drinkt meer

In de winter zit je dan wel met een gezellig theetje in de zetel 's avonds, maar in het algemeen heb je minder neiging om te drinken. Wanneer het zo warm is, zoek je verkoeling in een fris glas water, waardoor je meer drinkt. Om een warme dag of zelfs een hittegolf te overleven, is het essentieel dat je voldoende drinkt. Als je water drinkt, heb je automatisch langer een verzadigd gevoel en minder honger. Daarom wordt water drinken altijd aanbevolen als ultieme tip om wat gewicht te verliezen, op die manier blijf je makkelijker van eten af.

Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken

Duidelijke verklaringen voor waarom we minder honger hebben met warm weer.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"