Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lachmeditatie

Dit is waarom lachmeditatie de moeite waard is

Heb jij ooit al eens van lachmeditatie gehoord? Als dat niet het geval is, ben je zeker niet alleen. Toch is dit fenomeen de moeite waard om te leren kennen. Je kent wel de momenten dat je zo hard aan het lachen bent, dat je er zelfs buikpijn van krijgt of eindigt met tranende ogen. Als je die momenten zelf al ervaren hebt, dan weet je dat je van lachen gelukkig wordt. En blijkbaar ook gezond. Dit is waarom je lachmeditatie eens moet uittesten.

Lachen maakt gelukkig

Lachen is gezond en stemt ons in een goede moed. Waarom dit dan niet toepassen als een vorm van meditatie of zelfs therapie? Lachen kan een therapeutisch effect hebben. Door even in het moment heel hard te lachen, gaat de stilte die erna volgt, je heel wat inzichten geven. Lachtherapie kan je individueel doen, terwijl lachmeditatie eveneens in groep uitgeoefend wordt. Het enige wat je moet kunnen? Lachen!

Gezonde geest

Door het lachen, word je vrolijk en ontspannen, waardoor er endorfines aangemaakt worden. Dit gelukshormoon stemt jou ongetwijfeld in een goede moed en geeft je een goed gevoel. Wanneer jouw lichaam endorfines aanmaakt, maak je eigenlijk je geest schoon. Het geluksgevoel stelt jou in staat om de meer positieve kant van het leven te bekijken, waardoor je de negatieve punten makkelijker kan relativeren en een plaats kan geven.

Lees ook: De mentale lenteschoonmaak: zo begin je eraan

Aanwezig in het moment

Als je lacht, heb je ook geen tijd om over dingen na te denken. De actie is iets wat je hele aandacht opeist. Dat zorgt ervoor dat lachen je bewust laat worden van het hier en nu. De stilte die erna volgt, versterkt alleen maar dat effect van het bewustzijn. De eerst gedachte die opkomt in de stilte na het lachen, leert ons vaak om bepaalde dingen in een ander daglicht te zien. Lachmeditatie heeft een heel relativerend en bevrijdend effect op die manier.

Gezondheidsvoordelen

Alsof een gelukkig gevoel en meer relativeringsvermogen nog niet voldoende zijn, zorgt al dat lachen ook nog eens voor strakkere buikspieren. Wanneer je heel hard lacht, train je meerdere spiergroepen, waaronder je buikspieren. Lachen werkt daarnaast perfect als middeltje tegen stress. Wie meer ontspannen is, zal een lagere bloeddruk hebben en daardoor minder kans op hart- en vaatziekten ervaren.

Lees ook: Waarom lachen goed is voor jouw gezondheid

Toch eens tijd om die lachmeditatie uit te proberen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"