Doorgaan naar inhoud
lightproducten

Dit is waarom lightproducten je niet helpen afvallen

Wie op dieet gaat om een paar kilootjes kwijt te spelen, beroept zich snel als eerste stap op het vervangen van heel wat producten door de lightversie daarvan. Maar haalt dat iets uit? Doen die lightproducten iets voor de gezondheid dat de gewone versies niet doen? Jammer genoeg moeten we je hierin teleurstellen: nee, integendeel. Lightproducten zijn niet gezonder en ze helpen je al zeker niet afvallen. Dit is waarom.

Wat zijn lightproducten?

lightproducten De term 'light' mag enkel voor een product gezet worden wanneer het een product betreft dat in vergelijking met het originele voedingsmiddel verschilt in calorieën, vetten en suikers. Dat verschil tussen de twee versies moet minimaal 30 procent zijn. Het lightproduct moet bijvoorbeeld minstens 30 procent minder suiker bevatten dan het originele product om het label 'light' te krijgen. De lightproducten worden geproduceerd door het product op een andere manier samen te stellen dan het originele product. Meestal is er sprake van een vermindering van de hoeveelheid suiker, de hoeveelheid vet of een combinatie van beiden. Er bestaan dan eigenlijk twee versies van een gelijkaardig product, die op het eerste gezicht niet lijken te verschillen.

Het misverstand over lightproducten

lightproducten De meeste mensen kiezen voor lightproducten, omdat ze denken dat ze hiermee sneller gewicht zullen verliezen dan met het standaardproduct. Vaak is het eerste wat mensen doen wanneer ze besluiten op dieet te gaan alle originele producten verbannen en de leegte opvullen met de lightversies. Het zou mooi zijn, moest het allemaal zo simpel zijn. Gewoon het ene product door een ander product vervangen en voilà: je bent gezond! Zo werkt het dus niet. In verband met lightproducten moet er een belangrijke nuance gemaakt worden. Die nuance wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor mensen verbaasd achterblijven als het afvallen toch minder vlot gaat dan gehoopt. Wat doen ze fout? Ze eten toch lightproducten?

De samenstelling van lightproducten

lightproducten Het grote verschil met het gewone product is meestal de hoeveelheid suiker of vetten die het lightproduct bevat. En daar wringt nu net het schoentje. In plaats van die hoeveelheid suiker of die hoeveelheid vet die producenten eruit halen, worden er heel wat andere ingrediënten toegevoegd om het product even lekker als of lekkerder dan het originele product te maken. Het ingrediënt dat verminderd wordt, compenseren producenten op een andere manier. Zo gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat een product dat de helft minder vetten, eigenlijk gewoon de helft meer suikers bevat dan het originele product en omgekeerd. Niet bepaald gezonder dus. Daarnaast voegen producenten veel kunstmatige en synthetische stoffen uit laboratoria toe, waar niets gezonds aan is.

Zin in meer

slechtgezind wanneer je honger hebt De suikers, vetten of toegevoegde stoffen in die lightproducten hebben bovendien eenzelfde verslavend effect op je brein als een simpele suikerwafel. Je wil steeds meer. Net zoals het gewone product doet het je bloedsuikerspiegel de hoogte ingaan, waardoor je weer opnieuw naar die snelle suikers verlangt. Lightproducten onderhouden zo je zin in zoet of zout. Daarbij komt ook nog eens het feit dat veel mensen onbewust meer gaan eten van lightproducten, omdat het minder kwaad kan dan het originele product. Wanneer je zin hebt in meer eten, ga je sneller bezwijken en minder makkelijk aan de lokroep van dat eten weerstaan. Door meer te eten omdat het "gezond" is, eet je nog steeds veel te veel. Bovendien wordt een lightversie van een ongezond product, niet miraculeus gezond door er er de term light voor te zetten. Ongezonde voeding blijft ongezonde voeding. Dat zijn drie factoren die ervoor zorgen dat lightproducten je niet helpen met afvallen.

Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

Pure voeding

superfoods Een lightproduct dat samengesteld is uit onnatuurlijke suikers, toegevoegde suikers of kunstmatige stoffen is vanzelfsprekend niet gezonder dan het gewone product. Voeding zonder voedingsstoffen is lege voeding. Wie wil afvallen of gewoon gezonder wil leven in het algemeen, kiest beter voor pure voeding met zo weinig mogelijk toegevoegde stoffen. Focus op groenten, fruit, vezels en dan voornamelijk in de puurste vorm die je kan vinden. Je weegschaal, je gezondheid en je brein zullen je dankbaar zijn dat je die lightproducten aan de kant laat staan.

Lees ook: Slanker zonder honger te lijden? Het kan!

Vorig artikel Slapen met make-up heeft dit effect op je huid
Volgend artikel Ananas helpt jou op een natuurlijke manier van dit vervelende gevoel af