Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vermoeidheid slecht voor dieet

Dit is waarom vermoeidheid slecht is voor je dieet

Kan je dat stukje cake op het werk iets moeilijker laten liggen als je weinig geslapen hebt? Roept die reep chocolade in de snoepkast plots iets luider naar jou na een woelige nacht? Dan ben je zeker niet alleen. Dit is waarom vermoeidheid slecht is voor je dieet.

Meer honger, minder verzadiging

maagverkleining Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over de invloed van één slecht nachtje, maar wel over een langdurig slaaptekort. Iedereen heeft af en toe wel eens een slapeloze nacht. Daar ga je normaal gezien niet al te veel gevolgen van dragen. Wie echter een langere tijd minder goed slaapt, zal merken dat hij een minder verzadigd gevoel heeft na het eten en meer zin heeft in snacks en allerlei andere ongezonde dingen. Dat komt omdat in je bloed het verzadigingshormoon in mindere mate aanwezig is, terwijl het gehalte van het hongerhormoon net toeneemt. Het hongergevoel zit dus letterlijk in je bloed. Daardoor ga je tijdens de dag sneller naar eten als troost grijpen.

Energiedip

Als gevolg van die vermoeidheid heb je steeds meer zoete cravings. Die zullen je energieniveau gedurende een korte tijd de hoogte insturen, maar na die piek krijg je al snel opnieuw een dipje. Dat dipje zal zelfs nog erger zijn dan het oorspronkelijk dipje waardoor je bezweek aan die cravings. Wil je toch iets om te snacken? Kies dan bijvoorbeeld voor een natuurlijk tussendoortje zoals de Craving killer of een stuk fruit. Die hormoonschommelingen en dipjes zorgen er bovendien voor dat je die nacht nog steeds slecht slaapt. Een vicieuze cirkel waar je maar beter op tijd aan ontsnapt.

Geur van voeding

En dat is nog niet alles. Niet alleen is dat hongergevoel sterker aanwezig, je neus zal ook alerter reageren op de geur van voeding. Waardoor het moeilijker wordt aan die overheerlijke frietjes te weerstaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vermoeide mensen een grotere activiteit vertonen in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de reukzin. Dubbel zo veel verleiding dus...

Tips om de honger te slim af te zijn

Naast te kiezen voor een gezonde snack zoals hierboven vermeld, is het ook een aanrader om voldoende water of een natuurlijke kuur zoals SkinnyLove te drinken. Hier zal je ondanks je vermoeidheid toch een verzadigd gevoel aan overhouden. Ook wat beweging helpt om even je hoofd leeg te maken en aan iets anders te denken dan aan dat eten.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

Daarom is vermoeidheid slecht voor je dieet. Het beste hulpmiddel hiertegen? Een goede nachtrust natuurlijk.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"