Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vezels eten

DIT moet je weten over vezels eten

Vezels eten: je hoort er van alles over, maar wat zijn vezels nu precies? Het zijn de deeltjes in plantaardig voedsel die je lichaam niet kan verteren of absorberen. In tegenstelling tot vetten, proteïnen en koolhydraten worden ze niet in je lichaam afgebroken. Toch zijn ze van overgroot belang voor een goede spijsvertering en een gezond gewicht. Benieuwd naar eenvoudige manieren om meer vezels te eten? Bekijk dan snel dit lijstje met de belangrijkste bronnen.

Stap je over van een vezelarm naar een vezelrijk eetpatroon? Houd dan rekening met de volgende 3 factoren:

1. Langzaamaan

Eet je momenteel vooral licht verteerbare voeding zoals witbrood en bleke pasta? Verhoog dan je inname van vezels uit fruit en groenten niet meteen naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 gram per dag! Je ADH van 0 naar 30 verhogen is om last in je buik vragen. Een dergelijk (maar vooral plots!) overaanbod stelt te grote eisen aan je darmen die de vezels nog niet kunnen verwerken. Wie zonder opbouwen start met een vezelrijk dieet, krijgt geheid last van winderigheid en diarree. SkinnyLove bevat naast vitamines en mineralen vooral veel fruitvezels en prebiotische vezels. Wie een kuur start, krijgt dan ook de bovenstaande boodschap te horen. Start met 1 theelepel per 300 ml water en bouw daarna langzaam maar gestaag je dosis op.

2. Hydrateer meer

Sommige voedingsvezels zwellen op en houden water vast. Om huid en lichaam jong te houden, drink je waarschijnlijk al 1 tot 2 liter per dag. (Ook suiker-en melkvrije thee en koffie horen daarbij, je hoeft echt niet met een literfles water rond te zeulen). Hydratatie is altijd belangrijk, maar zeker als je start met (meer) vezels eten.

3. Pitjes, volle granen en groenten

Zoals gezegd komt het erop aan om langzaam in stijgende lijn te werken. Lukt het je in het begin slechts 1 keer per dag om een gezonde maaltijd op tafel te toveren? Geen probleem, alle begin is moeilijk. Omdat gezond eten niet in je koude kleren kruipt (je voelt je al snel energieker), zal je al snel op zoek gaan naar manieren om de hele dag door verstandiger te eten. Door wat vaker pompoen-en zonnebloempitjes toe te voegen, of volwaardige granen (gierst, gerst, boekweit of haver) op het menu, kom je al een heel eind. Gestoomde groenten werken uitstekend, maar om je vezelbalans te laten kloppen schakel je nóg beter over op rauwkost bij de maaltijd, of zelfs als tussendoortje. Zoek je nog ideeën voor gezonde snacks? Dit is een goede start!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo