Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stiekeme dikmaker

Dit ontbijt is een stiekeme dikmaker

Dat boterhammen met kaas en choco geen gezond ontbijt zijn, weten we al langer. Toch is er ook een vaak gebruikt ontbijtproduct waarvan je denkt dat het gezond is, terwijl er helemaal niets gezonds aan is. Meer nog: het is zelfs een stiekeme dikmaker. Eet jij elke ochtend granola en lijkt je dieet maar niet te lukken? Dan weet je nu alvast hoe dat komt. Dit is waarom granola een stiekeme dikmaker is.

Gezonder dan cornflakes?

stiekeme dikmaker Als je denkt dat je voor een gezond ontbijt gaat als je de cornflakes aan de kant schuift en in de plaats kiest voor granola, dan moeten we je teleurstellen. De basis van granola bestaat uit havermout, noten, gedroogd fruit, zaden en vooral heel veel toegevoegde suikers. De combinatie van deze ingrediënten zorgt ervoor dat granola heel rijk is aan calorieën en meer suikers en vetten bevat dan je lichaam lief is. Eigenlijk komen de ingrediënten van granola op hetzelfde neer als die van cornflakes. Qua samenstelling kan je sommige varianten zelfs vergelijken met ongezonde koeken. Granola heeft dus onterecht een gezond imago. Hierdoor trappen veel mensen die net beginnen aan een gezonde levensstijl in de val van granola. Het gezonde volkoren graan haver, gedroogd fruit en zaden kunnen dan elk op zich in kleine hoeveelheden wel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, in combinatie zijn ze veel te rijk aan suikers en vetten en doen ze jouw lichaam meer kwaad dan goed.

Toegevoegde suikers

stiekeme dikmaker Daar komt bij dat granola voor ongeveer 25% uit extra toegevoegde suikers bestaat. Denk hierbij aan toegevoegde zoetstoffen zoals agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Stuk voor stuk ingrediënten die vaak als gezond omschreven worden, terwijl ze nog ongezonder zijn dan gewone kristalsuiker. Je vindt agavesiroop bijvoorbeeld in veel 'gezonde' voeding terug, waardoor die voeding jou toch nog dik maakt, zonder dat je het beseft. Deze suikers zijn ongezond omdat ze kunstmatig zijn. De oorspronkelijke agaveplant is wél gezond, maar door de bewerking van de plant met hitte en enzymen verdwijnen alle gezondheidseffecten ervan. Uiteindelijk blijft enkel een geraffineerde en ongezonde siroop als eindproduct over. Lees ook: Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar

Gedroogd fruit en palmvet

stiekeme dikmaker Ook gedroogd fruit lijkt misschien gezond, maar is het helemaal niet. Het heeft niet hetzelfde suikergehalte als snoep, maar het komt toch al dicht in de buurt. Gedroogd fruit is langer houdbaar dan vers fruit, maar het bevat veel minder vitaminen. Vaak wordt gedroogd fruit zoals bijvoorbeeld dadels gebruikt om suiker in gerechten te vervangen. Wie hier te veel van eet komt eveneens bij. Alsof die suikers en het gedroogde fruit nog niet genoeg zijn, bevat granola soms palmvet. Dit vet is een van de weinige soorten vet dat lang goed blijft en wordt daarom gebruikt in voorverpakte producten die een bepaalde houdbaarheid moeten krijgen. Palmvet heeft een nefast effect op je gezondheid. Wie veel palmvetten binnenkrijgt, heeft een grotere kans op een hogere cholesterol, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Aangezien palmvet de verharde versie van palmolie is, komen deze negatieve gezondheidseffecten vast niet als een verrassing.

Toppings

granola Last but not least, is granola niet het enige wat je tijdens dat ontbijt eet. Meestal wordt het toegevoegd aan yoghurt of vers fruit met nog extra toppings zoals kokossnippers, walnoten, amandelen, cacaopoeder en ga zo maar door. De granola op zich is al voldoende om jou doorheen de dag extra cravings te bezorgen, maar die toppings maken het alleen maar erger. Door al zoveel suiker te consumeren aan het begin van de dag, zal je daar de rest van de dag alleen maar meer van willen.

Lees ook: Eerste hulp bij afvallen: vermijd deze stiekeme dikmakers

Deze stiekeme dikmaker vermijd je dus best als je gezond wil zijn en wil afvallen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"