Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rauwe groenten

Dit positieve effect hebben rauwe groenten en fruit op je lichaam

Het is steeds meer een gewoonte geworden in de gezondheidswereld om rauwe groenten en rauw fruit te eten. Toch is dit niet zomaar een nieuwe hype, aangezien onze voorouders altijd al pure en rauwe voeding aten. Mensen die dwepen met zogenaamde raw food beperken zich tijdens hun maaltijden vooral tot voeding die niet gekookt, gebakken of gebraden is. Dat rauw eten zou je heel wat lichamelijke voordelen opleveren. Dit positieve effect heeft rauwe voeding op je lichaam.

Wat houdt het in?

De belangrijkste bestanddelen van raw food zijn vanzelfsprekend rauwe voeding zoals groenten, gekiemde zaden, wilde planten en gezonde superfoods. Hoe puurder de voeding, hoe gezonder het lichaam, aangezien je dat dan niet belast met 'lege' en overbodige voedingsstoffen die je niet nodig hebt. Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

Klassieke voeding

Deze manier van eten is zeker niet nieuw. Meer zelfs, het is hoe we eeuwenlang gegeten hebben. Onze voorouders aten namelijk altijd al volledig plantaardige of rauwe voeding, aangezien ze geen toegang hadden tot het voedsel dat we vandaag allemaal terugvinden in de supermarkt. Ze moesten zelf in de natuur op jacht gaan, op zoek naar voeding om te overleven. Daar kwamen ze vanzelfsprekend geen producten met toegevoegde suikers tegen, waardoor hun bordje er toen heel gezond uitzag. Na verloop van tijd ging de mens op zoek naar manieren om hun voedsel te bewaren, zodat ze er langer konden van genieten én zodat ze meer variatie ter beschikking hadden. Vanaf dat moment werd het voedingsaanbod steeds groter, wat resulteerde in een extra ongezonder aanbod naast de pure voeding.

Gezondheidsvoordelen

afvallen Toch heeft een gezond voedingspatroon een groot effect op ons lichaam en onze geestelijke gezondheid, omdat pure en rauwe voeding meer voedingsstoffen bevatten. Eens groenten en fruit gekookt of bewaard worden, verliezen ze een aantal voedingsstoffen die we eveneens kunnen gebruiken. Daarnaast levert het heel wat gezondheidsvoordelen op. Wie rauwe voeding eet, heeft bijvoorbeeld in het algemeen minder slechte cholesterol en minder lichaamsvet. Het is dus een manier om op een gezonde manier af te vallen en op gewicht te blijven. Ook onze mentale gezondheid profiteert mee van rauwe groenten en fruit. Spinazie, wortels, sla, selder, kool, tomaat en paddenstoelen worden bijvoorbeeld gelinkt aan een positief humeur. Pompoen, zoete aardappel, broccoli en aubergine verlagen dan weer ons stressniveau.

Lees ook: De wonderlijke wortels: 4 gezondheidsvoordelen op een rijtje

Dat betekent uiteraard niet dat je vanaf nu alleen nog maar rauwe groenten of fruit kan eten om gezond te zijn. Ook gekookte groenten kunnen gezond zijn! Zolang je focust op gezonde, verse en evenwichtige voeding ga je de goede richting uit.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"