Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
trillende spieren

Dit verklaart die trillende spieren tijdens het sporten

Wie zichzelf af en toe serieus in het zweet werkt met een stevige work-out kent ongetwijfeld het gevoel wanneer de spieren plots beginnen trillen. Meestal geeft dit het punt aan dat je het nog maar even kan volhouden en dat je jouw lichaam hebt uitgedaagd tot het genoeg is geweest. Is dat eigenlijk wel gezond die trillende spieren? Dit is de verklaring ervoor.

Waarom trillen we bij het sporten?

trillende spieren Sporten zoals yoga, pilates of oefeningen zoals de klassieke plank leveren vaak trillende spieren op. Waarom? Omdat deze bewegingen het lichaam gedurende een bepaalde tijdsperiode in eenzelfde houding duwen die overdag normaal niet aangenomen wordt. Net daarom is het uitdagend voor de spieren, waardoor die op een bepaald moment aangeven dat het genoeg is geweest. De trillende spieren zijn onder andere het gevolg van overspanning. Ze moeten tijdens de oefening iets te hard hun best doen, waardoor de spiervezels helemaal opgerekt worden. Toch gaat de verklaring nog verder dan je denkt.

Vermoeidheid

trillende spieren Wanneer je spieren beginnen te trillen tijdens een training, betekent dit exact hetzelfde als wanneer je na een training met trillende benen weer naar huis stapt. De verklarende oorzaak is namelijk een te lage bloedsuikerspiegel en vermoeidheid. Een work-out is uitputtend voor het lichaam, dus het is heel belangrijk om op voorhand voldoende brandstof op te nemen zodat je de work-out vlot kan doorstaan. Trillende spieren tijdens het sporten zelf, wijzen erop dat je te weinig glycogeen hebt en dat je spieren vermoeid zijn. Glycogeen is de energieopslag in ons lichaam die afkomstig is van de koolhydraten uit onze voeding. Die voorraad wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Wanneer we sporten of bij elke andere lichamelijke activiteit maken je spieren aanspraak op de glycogeenreserves. Als je niet voldoende voorraad glycogeen hebt, gaan je spieren al tijdens het sportmoment uitgeput geraken.

Lees ook: Meer beweging dankzij deze 5 handige tips (ideaal als je niet van sporten houdt!)

Verschilt per persoon

trillende spieren Hoe snel je lichaam of je spieren vermoeid geraken tijdens een work-out is uiteraard afhankelijk van persoon tot persoon. Wie meer traint, zal hier bijvoorbeeld minder last van hebben omdat de spieren aan een bepaald niveau van inspanning gewend zijn. Elke keer wanneer je jezelf uitdaagt tijdens het sporten, gaan je spieren weer net dat tikkeltje meer opgerekt worden en krijg je weer trillingen. Dat is allemaal perfect gezond tenzij het echt extreme trillingen zijn waardoor je je lichaam niet meer onder controle krijgt. Bouw je sportmomenten op en ga niet ineens voluit als je normaal geen beweging gewend bent. Te hard trillen is niet gezond en kan blessures opleveren. Rust ook voldoende tussen trainingen door, zodat je spieren de kans krijgen om weer te herstellen.

Lees ook: Is sporten op een lege maag beter om af te vallen?

Die trillende spieren zijn dus perfect normaal en iedereen heeft er wel eens last van tijdens of na een work-out!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"