Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
menstruatie

Dit verklaart die zin in chocolade tijdens de menstruatie

Je bent goed bezig met je dieet en je kan alle ongezonde verleidingen gemakkelijk weerstaan. Je hebt er eigenlijk zelfs geen zin in. Op een of andere manier krijg je die reep chocolade dan plots niet meer uit je hoofd en is de verleiding te groot, terwijl dat de weken ervoor geen probleem was. Dan volgt vaak het aha-moment: het is de tijd van de maand. De menstruatie stuurt heel de werking van onze hormonen in de war en zorgt daarmee ook voor bepaalde cravings die we anders totaal niet ervaren.

Serotonine

Een van de hoofdredenen waarom je plots alleen maar aan chocolade kan denken tijdens de menstruatie zijn jouw hormonen. Die informatie komt vast niet als een verrassing. Je oestrogeen- en progesteronniveau geraken uit balans op dat moment. Oestrogeen en progesteron zijn de hormonen die in de anticonceptiepil zitten. Door die disbalans daalt je serotoninelevel. Serotonine is het gelukshormoon dat een grote invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen en je emoties. Dat verklaart ook meteen waarom je jezelf vaak heel down voelt wanneer je ongesteld bent.

Lees ook: Oei! Dit fruit beïnvloedt de effectieve werking van de pil

Omdat je serotoninegehalte daalt, krijgt je lichaam zin in koolhydraatrijk eten waaronder bijvoorbeeld chocolade. Afhankelijk of je een sweet or salty tooth bent, zal je dus plots veel minder goed aan deze verleidingen kunnen weerstaan. Dat komt simpelweg omdat je lichaam je dat vertelt. Je lichaam denkt dat je serotonine op deze manier kan aanvullen, omdat chocolade of andere cravings een stofje bevatten waardoor je jezelf weer even helemaal happy voelt.

Het verlicht de pijn

menstruatie We weten allemaal dat de menstruatie vaak gepaard gaat met enkele ongemakken waaronder menstruatiepijn. Het mineraal magnesium kan deze pijn verminderen. Drie keer raden in welk voedingsmiddel veel magnesium zit... Chocolade! Opnieuw een reden waarom we steeds zin hebben in chocolade en er makkelijker aan bezwijken tijdens de tijd van de maand. Magnesium zorgt bovendien voor een goede energiestofwisseling en brengt je hormonen weer in balans. Daarnaast verlaagt magnesium een stresserend gevoel, iets wat je tijdens je maandstonden ongetwijfeld kan gebruiken.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

Meer energie nodig

menstruatie De derde en laatste verklaring is dat je lichaam meer honger heeft tijdens de maandstonden. Het verbruikt namelijk meer energie wanneer je ongesteld bent, omdat je helemaal uit balans bent. Dat in combinatie met die zin in koolhydraten en behoefte aan magnesium verklaart dus helemaal waarom je tijdens de menstruatie makkelijker naar die reep chocolade grijpt. Kan je de verleiding echt niet weerstaan? Kies dan voor een pure chocoladereep die zoveel mogelijk rauwe cacao en zo weinig mogelijk andere ingrediënten bevat. Hoe puurder de chocoladeboon, hoe gezonder de chocolade. Zo kan je toegeven aan je cravings op een gezonde manier!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo