Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hartaanval

Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

Zou jij op straat herkennen wanneer iemand een hartaanval krijgt? Welke kenmerken zijn hier typisch voor? En uit een hartaanval zich op dezelfde manier bij vrouwen als bij mannen? Op die laatste vraag kunnen we alvast verklappen dat er een belangrijk verschil is tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen. Je kan hier beter van op de hoogte zijn, zodat je op tijd kan ingrijpen wanneer dat nodig moest zijn.

Was het een hartaanval?

hartaanval Iedereen gaat ervan uit dat hij een hartaanval bij iemand zou herkennen wanneer het zover is. In realiteit is het echter moeilijker dan je denkt. Soms gebeurt het zonder dat je het doorhebt. Zo zijn er tal van getuigenissen van vrouwen die denken dat ze last hebben van hun maag, waar achteraf van blijkt dat ze een hartinfarct hebben gehad. De boosdoener bij de diagnose is vaak dat het er niet uitziet zoals in films. De meeste mensen denken dat het altijd gaat om een kramp in of een druk op de hartstreek, waarbij iemand neervalt. In het algemeen is het veel moeilijker dan dat om te herkennen, zelfs door de artsen zelf. Daarom is het belangrijk om te weten op welke signalen je moet letten.

Vage klachten

hartaanval Een hartaanval is moeilijker te herkennen bij vrouwen dan bij mannen, omdat zowel de klachten als de onderliggende oorzaak verschillen. Vrouwen hebben te maken met eerder vage klachten die je niet onmiddellijk linkt aan een hartaanval, waar mannen duidelijkere symptomen ervaren. Mannen hebben typische klachten zoals een drukkende pijn midden op de de borst die kan uitstralen naar de rest van het lichaam, waardoor ze vaak neervallen. Ook veel zweten, misselijkheid en overgeven zijn in combinatie hiermee typische symptomen van een hartaanval. Bij vrouwen zijn die klachten vager zoals bijvoorbeeld pijn in de bovenbuik, nek, rug of schouders, kortademigheid, extreme vermoeidheid, een onrustig gevoel en duizeligheid.

Diagnose

Dat maakt meteen duidelijk waarom het zo moeilijk is om een hartaanval bij vrouwen te herkennen. Momenteel werken onderzoekers aan een betrouwbare test waarmee dokters hartproblemen bij vrouwen vlugger kunnen herkennen. Ga dus zeker langs je huisarts wanneer je ongerust bent.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo