Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stoelgang

Dit vertelt je stoelgang over je gezondheid

Je darmen vormen de basis van je gezondheid. Hoe goed je darmen werken en hoe je stoelgang er bijgevolg uitziet, is veel belangrijker dan de meeste mensen vermoeden. Het is echt niet not done om eens achter je in het toilet te kijken voor je doorspoelt. De kleur en de textuur van je stoelgang verklappen veel meer over je gezondheid dan je durft te vermoeden. Herken je een van onderstaande signalen? Dat is wat je darmen je proberen te vertellen over je gezondheid. Hoeveel keer je per dag naar het toilet gaat, verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een ander lichaam en een andere darmflora. Die darmflora en de daarin aanwezige darmbacteriën hebben een grote invloed op de stoelgang. Zowel wat hoe vaak je naar toilet moet als wat de textuur van die stoelgang betreft. Normaal gezien zou je toch minstens één keer per dag een grote boodschap moeten doen. Is dat niet geval en kan je jezelf niet goed herinneren wanneer je voor het laatst naar toilet bent geweest? Breng dan toch maar eens een bezoekje aan de huisarts.

1. Je winden stinken hard

stoelgang Iedereen laat af en toe wel eens een scheetje, dat is moeder natuur die zijn gang gaat. Wanneer de winden echter hard stinken, wijst dit erop dat de darmbacteriën zwavel uitscheiden. Zwavel ontstaat bij de afbraak van eiwitten, wanneer je lichaam deze niet zo goed verteert. Daarnaast kan de oorzaak ook stress zijn of bepaalde bacteriën die veel afvalstoffen in je darmen achterlaten. Je kan best laten onderzoeken hoe het komt dat je lichaam die eiwitten niet vlot verteren. Rustiger eten en langer kauwen op je eten zijn alvast twee mogelijke oplossingen. Lees ook: Zijn de goede bacteriën uit probiotica goed voor je lichaam?

2. Je winden komen met geluid

Wanneer een scheetje lawaai maakt zonder een geurtje achter te laten, is er eerder sprake van een probleem met de vertering van koolhydraten. Dat is meteen waarom het zo belangrijk is om de goede koolhydraten te eten en de slechte koolhydraten aan de kant te laten staan. Denk bij slechte koolhydraten aan koolhydraten uit snoep, koeken, chips en wit brood. Lege voedingsmiddelen dus die je darmen alleen maar last bezorgen. Goede koolhydraten vind je terug in boekweitpasta en zelfs in groenten en fruit. Suiker en wit brood zijn de twee grootste boosdoeners. Reden te meer om deze aan de kant te laten staan. Wanneer dit type koolhydraten niet vlot verteerd worden, gaan de bacteriën daarvan gisten in de darmen. Daardoor produceren je darmen enorm veel gas met alle gevolgen van dien. Simpelweg de 'lege' voedingsmiddelen niet eten, kan al heel wat oplossen. Lees ook: 4 verklarende redenen voor waarom je vaker naar toilet moet

3. Je stoelgang is hard

vaker naar toilet Wanneer je stoelgang of ontlasting hard is, betekent dit dat je te weinig gehydrateerd bent, waardoor er te weinig vocht door de darmen gaat. Ook te weinig vezels en een slecht voedingspatroon kunnen hier de oorzaak van zijn. Veel rood vlees eten, levert je bijvoorbeeld harde stoelgang op. Wat je kan doen om je stoelgang weer een 'normale' textuur te geven? Vezels eten! Vezels zijn een groep koolhydraten die niet verteerd worden door de dunne darm. Zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels bevorderen de stoelgang. Je vindt ze onder andere terug in fruit, groenten, peulvruchten en pseudogranen zoals boekweit. Drink hierbij nog voldoende water en je stoelgang zal er weer normaal uitzien. Wie moeite heeft met hydrateren kan altijd een natuurlijke smaakmaker zoals SkinnyLove toevoegen aan het water, zo krijg je het gegarandeerd veel vlotter binnen! Lees ook: Voedingsvezels: wat zijn ze en waarom hebben we ze nodig?

4. Je stoelgang stinkt

Oké, toegegeven, echt fris ruikt je stoelgang nooit. Toch is er nog een groot verschil tussen onfris ruiken en stinken. De geur van je ontlasting is afhankelijk van de darmbacteriën. Welke darmbacteriën in je darmmicrobioom leven, is op zijn beurt afhankelijk van de voeding die je eet. Wanneer je veel gistende of rottende bacteriën in je darmen hebt, gaat je ontlasting harder stinken. Meestal gaat dit gepaard met stinkende windjes zoals in puntje 1 aan bod kwamen. Wanneer je hier last van hebt, kan je beter je voedingspatroon aanpassen. Eet je wel gezond? En vooral: neem je alle voedingsstoffen op die je nodig hebt? Zo niet, dan wordt het dringend tijd om het roer om te gooien en een gezonde levensstijl aan te nemen. Je hebt maar één lichaam: draag er zorg voor. Lees ook: Problemen met je stoelgang: dit kunnen de oorzaken zijn Vanaf nu weet jij hoe je jouw stoelgang moet inspecteren en wat dit vertelt over jouw gezondheid!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo