Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wandelen in natuur

Dit voordeel ervaren mensen die regelmatig in de natuur wandelen

Tegenwoordig heeft iedereen het altijd druk, druk, druk. Iets gaan drinken? Sorry, geen tijd ik moet nog een deadline afwerken. Even sporten? Sorry, ik moet nog een presentatie afmaken. Volgende zaterdag een brunch? Sorry, ik moet de kinderen opvangen. Excuses die je ongetwijfeld zelf al eens hebt gebruikt of gehoord. Een momentje van rust is nochtans nodig. Vooral wandelen in de natuur zou een positief effect hebben op ons.

Is de smartphone wel zo smart?

afkicken van je smartphone Vroeger hadden mensen het ook druk, maar vandaag hebben ze het nog drukker. Waarom? Omdat we altijd bereikbaar zijn. We zijn overal bereikbaar en er is geen mail of sociale media update die we niet zien voorbijkomen. Leuk, dat meer op de hoogte zijn van elkaars leven, maar er zijn ook negatieve kanten aan. Die druk van altijd bereikbaar zijn, is voor veel mensen soms iets te veel van het goede. Dat zorgt ervoor dat we vandaag negatiever in het leven staan dan ooit tevoren.

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

De ideale oplossing

wandelen in natuur De ideale oplossing om hier weer verandering in te brengen is nochtans heel simpel: wandelen in de natuur! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat negatieve gedachten minder aanwezig zijn bij mensen die regelmatig gaan wandelen in de natuur. Die mensen zouden even ontsnappen aan alle drukte en tijdens hun wandeling ook meer hun smartphone achterwege laten om te genieten van het moment zelf.

Lees ook: Stevig doorwandelen heeft dit effect op je lichaam

Stad vs. natuur

positief denken Een wandeling in de stad heeft jammer genoeg niet hetzelfde effect. In het onderzoek werden zowel mensen gevolgd die een uurtje gingen wandelen in de stad, als mensen die dat uur in de natuur spendeerden. De mensen die de groene wandeling ondernamen, hadden achteraf veel minder negatieve gedachten dan wie de stadswandeling maakte. In het algemeen blijkt dat wie vaak in de natuur wandelt positiever in het leven staat. Wandelen door de stad doet je nog steeds veel meer prikkels binnenkrijgen, terwijl de natuur rustgevend aanvoelt. Net van die chaos moet je even ontsnappen. Weg van de smartphone, weg van de drukte. Wie zich gestrest of verdrietig voelt, weet dus wat hem te doen staat: een ontspannend wandelingetje in de natuur.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"