Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gevaren van meditatie

Dit zijn de 4 gevaren van meditatie

De populariteit van meditatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat is zeker positief, aangezien dit betekent dat meer mensen bewuster bezig zijn met zichzelf en meer in contact willen komen met hoe ze zich goed in hun vel kunnen voelen. Meditatie is dan ook een duurzame manier om ons stressniveau te doen dalen en even te ontsnappen aan de dagelijkse chaos. Ondanks de vele positieve effecten, zijn er toch enkele valkuilen om op te letten. Dit zijn de 4 gevaren van meditatie.

Wat is meditatie?

Meditatie is meer dan alleen je ogen sluiten en diep in- en uitademen om rustig te worden. Tijdens meditatie observeer je jouw eigen denkproces en wie je bent. Je probeert afstand te nemen van jezelf om jezelf onder de loep te nemen. Klinkt ingewikkeld, en dat kan het zeker ook zijn tijdens het mediteren zelf. Niet alleen de leuke emoties, maar ook de vervelende zoals spijt, boosheid, verdriet en angst zullen loskomen. Dat kan meditatie, zeker in het begin, heel overweldigend maken. gevaren van meditatie In mindfulness oefen je met al die verschillende soorten emoties omgaan op een nuchtere manier. Je leert hoe je de gevoelens kan observeren zonder erin mee te gaan en al je gedachten zomaar te geloven. Je neemt afstand, je kijkt naar wat er zich in je hoofd afspeelt en je leert ermee omgaan. Het einddoel? Alles kunnen relativeren en meer innerlijke rust. Veel mensen starten met meditatie voor de verkeerde redenen. Ze denken dat alles vanzelf zal gaan, en hebben onrealistische verwachtingen over wat meditatie voor hen zal teweegbrengen. Je moet beginnen vanuit de realistische gedachte dat je niet meteen alles kan bereiken met meditatie. Je problemen gaan niet op 1-2-3 opgelost zijn na één keer mediteren. In contact komen met jezelf is een proces dat tijd vraagt en waar je geduldig aan moet werken.

1. Het heeft geen bijwerkingen

gevaren van meditatie Wanneer mensen gestrest zijn of zich slecht voelen, zoeken ze meestal afleiding. Afleiding in de vorm van een film kijken, een avondje weg met vrienden of iets anders ontspannend. En geef toe: je voelt je inderdaad beter na het verzetten van je gedachten, omdat je hersenen niet meer bewust kunnen piekeren. Mediteren is hier het tegenovergestelde van. In plaats van weg te lopen, ga je net bewust door alle emoties heen. Je laat je volledig overspoelen door datgene dat jou zo slecht doet voelen. Af en toe heeft dit als resultaat een eerder onrustig of down gevoel, wat soms zelfs tot depressie kan leiden bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

2. Je wordt er een beter mens van

meer rust in je hoofd Veel mensen starten met meditatie vanuit de gedachte dat ze nu simpelweg een beter mens zullen worden. Die gedachte is een van de gevaren van meditatie: het bekijken als een mirakeloplossing. Meditatie is zeker gericht op het ontwikkelen van meer empathie en compassie, maar dat betekent niet dat het jou automatisch een beter mens maakt wanneer je zelf mediteert. Meditatie zal jou niet ineens een ander mens maken, de introspectie waar je jezelf aan blootstelt kan er wel voor zorgen dat je bepaalde gedragingen en gewoontes gaat aanpassen, waardoor je na een tijd van jezelf vindt dat je beter bezig bent dan vroeger.

3. Het is effectiever voor persoonlijke groei dan therapie

Mindfulness is geen vervanging voor therapie. Je bent hier nog steeds helemaal ingesloten door je eigen gedachten en er is niemand die een objectieve mening geeft over de zaken die jij denkt. Het is de bedoeling dat je hoe langer je mediteert, steeds makkelijker objectiever naar je eigen gedachten kan kijken. Dat zal vanzelfsprekend niet vanaf het eerste moment lukken. Voor dieperliggende problemen raadpleeg je beter een psycholoog die met jou op zoek gaat naar de problemen en gepaste oplossingen.

4. Het zal je permanent gelukkig maken

Zeker fout. Er is niets op de hele wereld dat iemand permanent gelukkig maakt. Geluk is doorgaans geen gevoel dat we altijd vast kunnen houden, verwacht dit dus ook niet van meditatie. Soms heb je een meditatiesessie die je goed doet voelen, soms een die je juist slecht doet voelen. Het mediteren draait net om het accepteren en het doorvoelen van zowel de negatieve als de positieve emoties om daaruit te leren en te kunnen groeien. Probeer je niet aan een permanent geluksgevoel vast te klampen, want dan ga je het eigenlijke doel van meditatie voorbij.

Lees ook: Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

Dat betekent niet dat er niets goeds is aan mindfulness, pas gewoon op voor deze gevaren van meditatie. Als je geen onrealistische verwachtingen hebt dan kan je meditatie perfect gebruiken voor een betere concentratie en een goed gevoel over jezelf.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo