Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effecten sauna op lichaam

Dit zijn de effecten van de sauna op jouw lichaam

Niets zo ontspannend als een relaxerend bezoekje aan de sauna. Zowel ons lichaam als onze geest voelen zich na een moment in de warmtecabine weer helemaal herboren. Maar wat zijn de effecten van de sauna op ons lichaam eigenlijk?

1. Hart en bloedvaten

effecten sauna op lichaam Ons lichaam beschikt over een ingebouwde thermostaat of temperatuurregeling die onze lichaamstemperatuur constant op gemiddeld 37° C houdt. In een sauna gaat die lichaamstemperatuur stijgen, waardoor onze poriën open komen te staan en we beginnen te zweten. Dat zweten is een reactie van ons lichaam dat probeert af te koelen via vochtverlies. Onze bloedvaten zetten uit en ons hart begint sneller te pompen. Die afkoelfase is goed voor de elasticiteit van de bloedvaten en bijgevolg ook voor ons hart. Het risico op hart- en vaatziekten ligt een stuk lager bij frequente saunabezoekers.

2. Hallo stralende huid!

Doordat de wand van de bloedvaten en de poriën gaan verwijden, is er ook sprake van een betere doorbloeding van de huid. Daarnaast zweet je veel, waardoor veel afvalstoffen via de huid worden afgescheiden. De huid wordt van binnenuit grondig gereinigd. Dit heeft als gevolg dat de dode huidcellen loskomen, waardoor de warmte in de cabine een exfoliërend effect heeft. Je huid gaat meer glanzen en zachter aanvoelen. Na een saunabezoek zullen ook je verzorgingsproducten beter inwerken.

3. Boost voor het immuunsysteem

hooikoorts Een saunabezoek zou ons immuunsysteem activeren omdat we daar meer witte bloedcellen en antilichamen aanmaken. Daardoor hebben we minder last van verkoudheden en kunnen we beter tegen temperatuurwisselingen. Waar af en toe een halfuurtje zweten al goed voor kan zijn!

4. Lager risico op dementie

Uit een Fins onderzoek bleek dat wie elke week 4 tot 7 keer naar de sauna gaat, minder kans heeft op dementie dan iemand die nooit of minder bezoekjes brengt aan de sauna. Dit zou te maken hebben met de algemene cardiovasculaire gezondheid die de algemene gezondheid en fitheid beïnvloedt.

5. Goed voor de ademhaling

effecten sauna op lichaam Een bezoek aan de sauna zorgt ook voor een betere doorbloeding van de luchtwegen en verbetering van de longfunctie. Dat komt door het inademen van warme lucht. Onze luchtwegen gaan daardoor meer slijm afscheiden, waardoor we vlotter en beter kunnen ademhalen.

6. Ontspannend

De sauna is zowel ontspannend voor ons lichaam als voor de geest. Lichamelijk halen je spieren voordeel uit de warmte. Gespannen en pijnlijke spieren gaan sneller herstellen en bij reumatische klachten zou de sauna de klachten kunnen verlichten. Door de kalmte en de rust kan ook jouw geest rust vinden en even helemaal ontspannen.

Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam

Dat zijn de effecten die de sauna op ons lichaam heeft. Wij plannen alvast ons volgende bezoekje!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"