Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezondheidsvoordelen artisjok

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok

Een artisjok is de gesloten, geschubde bloemknop van een distelplant. Je herkent de groente aan haar typerende zachte, licht bittere smaak. De bloemknoppen van een artisjok worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als je ze laat groeien, openen de blaadjes als een prachtige paarse bloem. Jammer genoeg is ze als bloem niet meer eetbaar. Als gesloten knop daarentegen wel én die is goed voor je lichaam. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok.

1. Artisjokken bevorderen de spijsvertering

Al in de tijd van de Grieken en de Romeinen was de artisjok een groente die de spijsvertering een boost kon geven. Het ingrediënt is een geweldige bron van cynarine. Dat is een anti-oxidant die de aanmaak van gal bevordert, waardoor je meer vitaminen en mineralen opneemt. De artisjok zou helpen tegen het prikkelbaredarmsyndroom en maagklachten zoals dyspepsie. De distelplant is rijk aan vezels, wat de spijsvertering bevordert. Tot slot helpen artisjokken ook tegen brandend maagzuur en misselijkheid.

2. Artisjokken zijn goed voor je hart

gezondheidsvoordelen van artisjok Artisjokken kunnen het cholesterolgehalte verlagen. Het sap van de bladeren bevat een hoge dosis kalium, wat een positief effect op de bloeddruk heeft. Wanneer cholesterol zich ophoopt in de aders, verhoogt dit de bloeddruk. Dat kan hartaandoeningen en zelfs een hartaanval tot gevolg hebben, maar daar steken de artisjokken een stokje voor.

3. Gewicht verliezen

Eén van de beste groenten om gewicht te verliezen is een artisjok. Ze bevatten weinig calorieën en zoals de meeste groenten geen vet. Je mag van deze bloemknop zoveel eten als je wil, zonder schrik te hebben dat je ervan bijkomt. Daarnaast versnelt artisjok je metabolisme en verbrandt het aminozuren, cholesterol en koolhydraten sneller. Bovendien heb je door de enorme hoeveelheid aan vezels in de bladeren sneller een voldaan gevoel waardoor je minder last hebt van cravings. Toch nog last van een snack attack? Dan is de craving killer een natuurlijk en gezond tussendoortje om jou honger te stillen.

Lees ook: 4 makkelijke manieren om je metabolisme te boosten

4. Anti-katermiddel

gezondheidsvoordelen van artisjok Was het weer iets te laat gisterenavond en heb je net iets meer gedronken dan gepland? Dan is artisjok je redder in nood. Het heeft een positief effect op de leverwerking, waardoor het een ideaal anti-katermiddel is. Geen vies drankje dus, maar gewoon ineens een gezonde portie groenten om weer fris voor de dag te komen! Artisjokken zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Je kan dus het hele jaar lang genieten van alle gezondheidsvoordelen van artisjok. De ideale groente om mee te experimenteren!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"