Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen

We zijn een grote fan van de frisse smaak van watermeloen, maar zijn broertje cantaloupe mag er ook zeker zijn. Net zoals watermeloen is cantaloupe meloen een van de lekkerste fruitsoorten om van te smullen tijdens de zomer. De vrucht is niet alleen lekker, maar biedt eveneens heel wat voordelen voor je lichaam. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen.

Meer over de cantaloupe meloen

De cantaloupe meloen heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorpje Cantalupe in Italië, vlakbij Rome. De afkomst van de vrucht verraadt dus al waarom deze zo heerlijk smaakt in de zomerse zon. Het typerende kenmerk van de meloen is zijn oranje vruchtvlees, waardoor het fruit nog meer zomer uitstraalt dan zijn smaak al doet. Bovendien bevat de meloensoort enorm veel vitaminen en mineralen en draagt het zeker bij tot een succesvol dieet. Meloen snijden en smullen maar!

1. Rijk aan Omega-3

gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen De cantaloupe bevat heel wat Omega 3-vetzuren. Deze houden onder andere het hart en de hersenen in topconditie. Het gaat hier voor alle duidelijkheid dus over goede vetten die een bijdrage van voedingsstoffen leveren aan je lichaam. Omega-3 is een onverzadigd vetzuur dat via het behoud van een normale cholesterol bijdraagt aan de gezondheid van het hart en de gezondheid in het algemeen. Omega-3 vind je voor de rest terug in zalm en andere vette vis. De meloen is een plantaardige optie om de voedingsstof op te nemen.

Lees ook: Meer Omega-vetten dankzij broccoli, dé top-groente voor je gezondheid

2. Hoog kaliumgehalte

Per 100 gram van deze meloensoort heb je maar liefst 167 milligram kalium binnen, wat een hoog kaliumgehalte is. Waarom voeding rijk aan kalium goed is voor je lichaam? Het is een mineraal dat een gunstig effect op je bloeddruk heeft door het effect van natrium tegen te werken. Natrium is net bloeddrukverhogend. Het zorgt er voor dat alle zenuwprikkels vlot door het lichaam geleid worden, waardoor onder andere de spieren zich probleemloos kunnen samentrekken. Naast het gezond houden van de bloeddruk, stimuleert kalium de stoelgang en speelt het een belangrijke rol binnen de productie van voldoende eiwitten.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

3. Verbetert je immuunsysteem

gezondheidsvoordelen van cantaloupe meloen Hoe gezonder je eet, hoe gezonder je zal zijn. De zegswijze "je bent wat je eet" klopt helemaal. Ook cantaloupe meloen is enorm gezond en zal ervoor zorgen dat je langer gezond blijft door je immuunsysteem te verbeteren. Af en toe een hapje van de meloen zorgt ervoor dat je meer vitamine C binnenkrijgt en zo beter beschermd bent tegen ziektes en andere infecties. Vitamine C helpt het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel beschermen. Een voedingsmiddel dat ons minder ziek maakt en dat bovendien superlekker is, daar zeggen we geen nee zeggen. Lees ook: 7 positieve eigenschappen van vitamine C

4. Mooie huid

sneller bruin worden De meloen bevat ook een stevige dosis vitamine A. Deze vitamine speelt een grote rol bij het behoud van een mooie huid. Het heeft antioxiderende krachten wat de productie van collageen stimuleert, het lichaam hydrateert en de celvernieuwing een boost geeft. Als vitamine A je huid nog niet meer doet stralen dan gewoonlijk, dan zal de vitamine C of ascorbinezuur dat zeker wel doen. Deze vitamine houdt de huid jeugdig en fris door het immuunsysteem te versterken en zo rimpels en bacteriën weg te houden. Daardoor heb je minder kans op ontstekingen in de vorm van acne.

Lees ook: 4 tips voor huidverzorging die je huid langer jong houden

Dat zijn heel wat gezondheidsvoordelen van de cantaloupe meloen waar wij maar al te graag van willen profiteren.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"