Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vakantiekwaaltjes

Dit zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes

Het laatste waar je nood aan hebt op je ontspannende vakantie waar je al zolang naar uitkijkt, zijn vakantiekwaaltjes. Jammer genoeg krijgt iedereen in zijn leven wel eens met een van deze meest voorkomende vakantiekwaaltjes te maken. Dit zijn de problemen waar we het meest op stoten tijdens onze vakanties en dit kan je er op een natuurlijke manier tegen doen.

1. Insectenbeten

Ah, vakantie, heerlijk. Eindelijk rust, warmte en zon. Tot je 's avonds in je bed plots bezocht wordt door een familie muggen en je door hun welkomstgezang jammer genoeg niet meer in slaap valt. Bye bye rust en hallo muggenbeten. Alsof muggen nog niet voldoende zijn, kan je daarnaast nog heel wat andere soort insectenbeten oplopen op vakantie. Denk maar aan bijen, wespen, teken en ga zo maar door. Niet de reisgezellen die je in gedachten had. Wat kan je er tegen doen? Wel, om overdag tijdens je activiteiten insecten op een afstand te houden, zou het een goed idee zijn om witte kleding te dragen. Die kleur schrikt insecten af. Daarnaast zijn te zoete parfums, te zoete drankjes en dus eigenlijk alles wat een beetje zoet is best te vermijden. Dat geldt ook voor je zonnecrème. Smeer je zeker in, maar probeer een natuurlijke zonnecrème te kiezen die insecten niet extra aantrekt. Voor de muggen helpt dan weer alles waar citronella in verwerkt zit.

Lees ook: Geen muggenbeten deze zomer dankzij dit eten

2. Wagenziekte

vakantiekwaaltjes Je hebt je lief eindelijk overtuigd om die roadtrip te maken, blijkt toch wel dat je wagenziek wordt. Toch hoeft wagenziek zijn niet te impliceren dat je per se met de auto aan het reizen bent. Je kan evengoed wagenziek worden op een kameel, op een boot of in een vliegtuig. Een andere bekende term voor dit vakantiekwaaltje is reisziekte. Je wordt letterlijk ziek van de manier waarop je aan het reizen bent. Dat gevoel ontstaat in je brein wanneer dat het signaal krijgt dat je eigenlijk stilzit, terwijl je aan het voortbewegen bent. Wat kan je er tegen doen? Je zal toch ergens moeten geraken en die wagenziekte moeten trotseren. Dat kan door al maatregelen te nemen op voorhand en met je reisgezelschap af te spreken dat je altijd vooraan in de auto zit of zelf rijdt. Op een boot kan je best een plaatsje zoeken in het midden van het schip en op het vliegtuig is een plaats boven de vleugel ideaal om te veel turbulentie en extra misselijkheid te vermijden. Werken die maatregelen niet? Neem dan zeker oliën met pepermunt-, gember- of lavendelgeur mee. Deze geuren gaan misselijkheid tegen.

3. Zonneslag

effect van de zon op je huid Als je veel te lang in de zon zit en die zon ook nog eens extreem hard schijnt, je daarnaast te weinig drinkt en je jezelf niet hebt ingesmeerd dan smeek je de zon bijna om je een zonneslag te geven. Wanneer dit gebeurt, kan je lichaam niet meer afkoelen en voel je jezelf heel ziek. Je kan dus gerust zeggen dat een zonneslag een absolute domper op je vakantie is, want het gaat niet zomaar in 1-2-3 voorbij. Je lichaamstemperatuur kan tot maar liefst 42 graden gloeien en die koorts gaat gepaard met misselijkheid, een bonzende hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Geen pretje. En je reis zal zich vanaf dan jammer genoeg beperken tot de omvang van je hotelkamer. Wat kan je er tegen doen? Ten eerste kan je een zonneslag makkelijk voorkomen door jezelf in te smeren met een factor die hoog genoeg is voor jouw huidtype, om zo de huid al een extra beschermlaag te geven. Drink daarnaast een hele dag door voldoende water en zoek regelmatig de schaduw op om teveel onmiddellijke blootstelling van de zon te vermijden. Heb je het toch zitten? Zoek dan onmiddellijk een dokter op om de ernst van de zonneslag vast te stellen. Je blijft het best binnen en probeert zoveel mogelijk afkoeling en slaap op te zoeken.

Lees ook: 5 misverstanden over zonnecrème die jouw huid in gevaar brengen

4. Constipatie

spijsverteringsproblemen Jippie, eindelijk kan je jezelf helemaal verwennen met het fantastische, uitgebreide buffet van je hotel. Iets minder enthousiast zal je achteraf zijn, wanneer je door het exotische eten plots een hele avond op het toilet zit. Heel vaak moet je lichaam even wennen aan eten uit een ander land, omdat alles daar anders klaargemaakt wordt. Dat kan zorgen voor constipatie, heel gevoelige darmen en een opgeblazen gevoel. Niet meteen een van de meest aantrekkelijke vakantiekwaaltjes, wanneer je een hele dag aan het zwembad in je bikini wil liggen. Wat kan je er tegen doen? Probeer niet te veel alcohol of cafeïne te drinken. Focus op water om je stoelgang vlotter te maken en je darmen te kalmeren. Eet vezelrijke voeding en vermijd vettig eten. Geef je lichaam rustig de tijd om te herstellen.

Lees ook: Spijsverteringsproblemen? Dit kunnen de onverwachte oorzaken zijn

5. Jetlag

lichamelijk effect vliegen Deze laatste is ongetwijfeld een van de meest voorkomende vakantiekwaaltjes: de jetlag. De hoeveelheid tijdzones die je doorkruist met het vliegtuig en in welke richting je precies vliegt, bepalen de mate van je jetlag. Wie van west naar oost vliegt heeft bijvoorbeeld meer last van een jetlag dan wie van oost naar west vliegt. Wat kan je er tegen doen? Een jetlag ligt eigenlijk een beetje buiten onze macht en echt voorkomen kan je het niet. Wat wel wordt aanbevolen is voeding met extra magnesium. Dit mineraal heeft namelijk een positief effect op je zenuwstelstel en je spieren, waardoor je lichaam kalmer is en zich beter kan aanpassen. Ook even rusten wanneer je op je vakantiebestemming aankomt, helpt om wat meer in het ritme van de plaatselijke tijdzone te geraken.

Lees ook: Welk effect heeft vliegen op je lichaam?

Deze vakantiekwaaltjes wil je liefst niet tegenkomen op vakantie!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo