Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
seizoensgroenten van de herfst

Dit zijn de seizoensgroenten van de herfst

Een van de redenen waarom we blij zijn dat er met de herfst een nieuw seizoen is aangebroken? Het nieuwe aanbod aan seizoensgroenten waar we vanaf nu opnieuw van kunnen smullen. Hoe graag we de zomer ook zien, we houden wel van wat afwisseling in de keuken en we zijn helemaal klaar voor nieuwe, warme smaken. Dit zijn enkele seizoensgroenten van de herfst die elke herfstmaaltijd in een viersterrenmaaltijd omtoveren.

Volg het ritme van het seizoen

seizoensgroenten van de herfst Leven volgens het ritme van de seizoenen deden onze voorouders altijd al. Zelf stapten we daar geleidelijk aan meer van af door de evolutie naar een meer sedentaire levensstijl, waarbij we niet meer op voedsel moeten jagen. Door een uitgebreide keuze aan vers- en supermarkten werd ons voedselaanbod steeds groter, waardoor we ons vandaag simpelweg naar de winkel moeten begeven om eten te vinden. Langs de ene kant resulteerde dit in voeding die langer bewaard kan blijven en een groter scala aan verschillende voedingsmiddelen. Langs de andere kant bracht dit teweeg dat we steeds minder voor seizoensgroenten kiezen, omdat het aanbod aan groenten ook groenten uit andere seizoenen op het menu zet. Zo is het makkelijk om telkens te kiezen voor wat je het lekkerst vindt, ongeacht of die groente nu in het seizoen is of niet. Nochtans is het kiezen voor seizoensgroenten een hele gezonde en duurzame keuze. De groenten die in het seizoen worden geproduceerd, smaken verser en zijn gezonder voor je lichaam. Daarnaast zijn ze duurzamer, aangezien ze lokaal geproduceerd kunnen worden in de ideale klimaatsomstandigheden die ons land tijdens dat seizoen te bieden heeft. Elke groente heeft zijn eigen hoogseizoen en zijn eigen moment de gloire waarin zijn smaakpalet het best tot uiting komt. Kortom: wij zijn fan.

Het smaakpalet van de herfst

seizoensgroenten van de herfst Seizoensgroenten zijn je vast niet onbekend, maar weet je ook welke tot het smaakpalet van de herfst behoren? De gezelligheid van de herfst komt samen met heel wat groenten die je avondmaaltijd minstens even gezellig maken. Denk aan warme groenten met een volle smaak die helemaal tot hun recht komen in een heerlijk stoofpotje. Het palet bevat stuk voor stuk groenten met een unieke smaak en uitgebreide mogelijkheden om hen lekker klaar te maken. Eén ding is zeker: de seizoensgroenten van de herfst hebben onze smaakpapillen heel wat te bieden. We zetten er hier alvast enkele op een rijtje. Stay tuned de komende weken voor meer lekkers.

1. Pompoen

seizoensgroenten van de herfst De pompoen is een groente die we elk jaar opnieuw onder luid gejuich verwelkomen. Als er één groente is die de herfst typeert, dan is het deze groente wel. En daar zijn we heel blij om. De groente is multi-inzetbaar: hij is lekker op zichzelf, smaakt heerlijk in combinatie met andere warme groenten en kan gebruikt worden in gezonde stoofpotjes. De warme, zoete smaak is een smaak die ons steeds opnieuw doet uitkijken naar de herfst. En geef toe: het water loopt jou toch ook al in de mond door gewoon iets over de pompoen te lezen? Lees ook: 7 onovertroffen voordelen van pompoenpitten

2. Kolen

seizoensgroenten van de herfst Waar je de kooltjes om de barbecue op te warmen weer mag opbergen tijdens de herfst, komen er heel wat andere soorten kool op om die leegte op te vullen. Zowat alle soorten kool horen thuis in de herfst en de winter. Denk aan: bloemkool, chinese kool, rode kool, savooikool, spitskool, witte kool of boerenkool. Het is al kolen en knollen wat de klok slaat in de herfst. Genoeg gezonde keuze om af te wisselen.

3. Aubergine

seizoensgroenten van de herfst Een van de seizoensgroenten van de herfst is de aubergine. Zowel wat smaak als kleur betreft, past de groente helemaal bij dit warme en gezellige seizoen. Het voordeel van deze groente? Hij is enorm veelzijdig en je kan er bijgevolg veel mee experimenteren. Denk aan: aubergine als basis voor een gezonde pizza afgewerkt met tomatensaus of wat schapenkaas, aubergine die je gebruikt om granaatappelpitjes in te serveren, aubergine als vleesvervanger en ga zo maar door. De groente komt perfect tot zijn recht in combinatie met andere herfst- en wintergroenten die de warme, volle smaak ervan naar een hoger niveau tillen. Wat is jouw favoriete manier om aubergine te bereiden? Lees ook: Dit betekent de kleur van groenten en fruit Deze drie categorieën seizoensgroenten van de herfst zetten jou alvast op de goede weg om herfstmenu's te beginnen bedenken. Wil je de rest van de seizoensgroenten ook graag kennen? Hou dan de komende weken onze website goed in het oog. Elke week vind je weer heel wat nieuwe groenten die je aan je herfstmenu kan toevoegen. Niets leuker dan nieuwe smaken ontdekken.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"