Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
seizoensgroenten

Dit zijn de seizoensgroenten van de zomer

Bij een gezonde levensstijl hoort ook een duurzame en groene mindset. Wist je dat je duurzaam kan koken en tegelijkertijd nieuwe groenten kan ontdekken? Het is makkelijker dan je denkt. Koop gewoon seizoensgroenten en ontdek heel wat nieuwe smaken die je daarvoor misschien nog niet eerder probeerde. Geen idee welke seizoensgroenten deze zomer op het menu staan? Lees dan snel verder voor heel wat tips!

Eeuwenoude traditie

Leven op het ritme van de seizoenen is iets wat onze voorouders altijd al deden. Toen ze op zoek gingen naar manieren om eten langer te kunnen bewaren, werd het invriezen van voeding de ultieme oplossing die ze hiervoor bedachten. Zo hielden ze voeding langer vers en moesten ze minder op jacht gaan. Langzaamaan werden we daardoor steeds minder afhankelijk van de seizoenen en welke voeding die met zich meebrengen.

Waarom seizoensgroenten- en fruit?

Groenten en fruit uit het seizoen voegen nochtans een extra smaakdimensie toe aan je maaltijden. Denk maar aan verse aardbeien: die smaken veel beter in de zomer dan de kunstmatige aardbeien die we soms in de winter voorgeschoteld krijgen. Hetzelfde geldt voor groenten. Wanneer groenten in hun topseizoen gekweekt worden, smaken ze beter. Waarom? Omdat sommige groenten sneller groeien door bijvoorbeeld de warmte en het zonlicht. Andere groenten groeien dan weer het best bij koude temperaturen. Zo heeft iedere groente zijn hoogseizoen waarin de klimaatsomstandigheden optimaal zijn om ze te kweken. Seizoensgroenten zijn dus eigenlijk verser en beter van kwaliteit, net omdat de omgeving hun beste kanten naar boven brengt. Bovendien moeten ze niet geëxporteerd worden uit andere werelddelen, omdat ze net bij ons in volle kweek zijn. Dat maakt de aankoop van de groenten ook heel wat goedkoper.

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

Zomergroenten

wortel Wat ons betreft zijn er nooit groenten genoeg. Gelukkig heeft de zomer heel wat overheerlijke groenten voor ons in petto, zodat we optimaal kunnen genieten van deze verse delicatessen. Honger lijden zal je zeker niet doen als je jouw bordje vult met deze zomergroenten. Welke groenten dan deze zomer op jouw bord belanden? Bleekselderij, bloemkool, broccoli, doperwten, ijsbergsla, koolrabi, kropsla, paksoi, prei, rode bieten, rode kool, sperziebonen, rucola, spinazie, spitskool, uien, venkel en wortelen. Dat zijn de meest voorkomende zomergroenten in ons land. Dat zijn heel wat lekkere maaltijden als je het ons vraagt.

Recept: Gezond hapje met rode biet en gember

Dankzij dit overzicht van seizoensgroenten heb je alvast heel veel kookinspiratie voor de maand juli!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"