Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bacteriën

Dit zorgt voor meer bacteriën dan je denkt

De kans is groot dat je hier nog nooit over hebt nagedacht, maar net zoals jouw ondergoed, lakens en kleding worden ook jouw haarelastiekjes vuil wanneer je ze gebruikt. Een onderbroek doen we nooit twee dagen na elkaar aan, waarom een haarelastiekje dan wel? En kan dat echt zo veel kwaad? Toch wel, er zitten meer bacteriën in dan je denkt.

Absorberen van bacteriën

Bij de bacteriën die op je kleding, lakens én haarelastiekjes zitten komen er jammer genoeg nog meer vieze microben en schimmels kijken. Niet de ideale situatie voor iets dat je voortdurend gebruikt. Het materiaal en de stof waaruit haarelastiekjes bestaan absorberen veel zweet en bacteriën. Wanneer je een haarrekker gebruikt tijdens het sporten, zal dat nog eens dubbel zoveel zweet en bacteriën absorberen.

Effecten

bacteriën Op het eerste gezicht hebben de microbes in een haarelastiekje niet meteen een negatief effect op je lichaam. Toch kan het een invloed hebben op de huid, vooral wanneer die in aanraking komt met de gebruikte haarelastiek. Als je bijvoorbeeld eerder een haarband draagt om je haar achteruit te houden, dan een haarelastiekje, ben je zeker niet beter af. Deze haarband komt heel de tijd in aanraking met je voorhoofd, waardoor er nog meer bacteriën en zweet verspreid worden. In combinatie met de huid levert dat nog meer bacteriën op. Wanneer je meerdere keren hetzelfde haarelastiekje gebruikt, nemen de haarzakjes op je hoofd dat vuil op. Daardoor komt dat vuil op jouw hoofdkussen terecht, waar jij vervolgens met je gezicht opligt. Deze bacteriën kunnen leiden tot een onzuivere huid en irritaties.

Kan je er iets tegen doen?

Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je elk haarelastiekje dat je gebruikt onmiddellijk moet wegsmijten. De oplossing is heel eenvoudig. Net zoals je bij kleding en je lakens doet, volstaat het om de haarelastiekjes regelmatig te wassen. Wist jij al dat er zoveel bacteriën in haarelastiekjes zaten?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"