Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
doelen bereiken

Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

Je neemt jezelf vaak voor om een bepaalde prestatie neer te zetten door jezelf doelen te stellen. Vanaf morgen ga je echt dagelijks 10.000 stappen zetten, ga je 10 kilometer lopen of ga je minstens twee artikels per dag schrijven. Voortdurend stellen we doelen op die we willen bereiken. Maar halen we ze? Jouw doelen bereiken doe je op deze manier.

Is het einddoel het hoofddoel?

doelen bereiken Als we onszelf doelen stellen, beginnen we vaak onmiddellijk te focussen op het einddoel. We beelden ons in hoe we onszelf gaan voelen wanneer we het doel behaald hebben. Dat is nochtans niet de juiste manier om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Je moet enthousiast zijn als je begint, dat is normaal. Als je niet enthousiast bent, zal je ook niet gemotiveerd zijn om het doel te behalen. In je enthousiasme mag je echter niet vergeten dat het einddoel niet het doel op zich is. Enthousiasme en passie alleen zijn niet genoeg om je te doen slagen in je opzet.

De weg ernaartoe

De weg ernaartoe speelt de belangrijkste rol in succesvol zijn. Het einddoel is slechts een klein stipje aan de horizon. De eerste stap hierbij? Het creëren van nieuwe gewoontes. Je moet klein beginnen om het uiteindelijke grote doel te bereiken. Hierbij komen die motivatie en enthousiasme waar we het daarnet over hadden kijken. Die heb je nodig bij het behalen van jouw doelen. Voornamelijk om je gedrag te veranderen. Je moet namelijk bepaalde veranderingen doen die jouw dichter bij het einddoel brengen.

Klein beginnen

doelen bereiken Stel jezelf voor dat je het doel hebt om 10 kilometer te kunnen lopen. Begin dan bij het begin. Als je te veel focust op het einddoel lijken die 10 kilometer wel heel veel... Dat geeft je een overweldigend en demotiverend gevoel. Je start beter met kleine stapjes richting dat doel, zo lijkt het haalbaarder. Maak het makkelijker voor jezelf en stel als doel voor die eerste week dat je bijvoorbeeld twee kilometer aan een stuk gaat lopen. Als je van 0 kilometer komt zal dit jou meer motiveren om erin te vliegen, dan wanneer je jezelf onmiddellijk verplicht tot die 10 kilometer. Zo ga je jezelf zowel mentaal als fysiek forceren.

Gewoontes

doelen bereiken Eens je een gewoonte gemaakt hebt van het lopen, ga je steeds verder kunnen gaan en steeds dichter bij je doel komen. Als je een keer 5 kilometer hebt gelopen, is dat zeker goed, maar als het bij die ene keer blijft, zal je er niet op vooruitgaan. Maak er dus een gewoonte van op een bepaald tijdstip of een bepaalde dag in de week zeker een toertje te gaan lopen. Op die manier sluipt er een beetje routine in, waardoor je wekelijks tijd vrijmaakt om aan je doel te werken.

Lees ook: 4 gewoontes van mensen die zich niet druk maken

Klein beginnen is dus de boodschap. Kleine stapjes leiden tot grote dingen! Doelen bereiken doe je op deze manier!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"