Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wallen

Donkere kringen onder je ogen? Dit is de oorzaak

Last van donkere kringen onder je ogen? In heel veel gevallen heb je dit te danken aan je ouders, aangezien donkere kringen jammer genoeg erfelijk zijn. Toch bestaan er nog andere oorzaken dan je genen. Hier vind je nog tal van andere verklaringen en heel wat nuttige tips en tricks om ervan af te geraken.

Hoe ontstaan ze?

Donkere kringen onder de ogen uiten zich meestal in een blauwige tot paarse kleur. Dat komt omdat dit eigenlijk de bloedvaten zijn die door je huid heen zichtbaar zijn. De periorbitale huid rond de oogleden is het dunste stukje huid op het hele lichaam. Daarom zijn de bloedvaten soms zo zichtbaar, omdat dat stukje huid doorzichtiger is. Wanneer het bloed dan door je aderen stroomt langs het huidoppervlak, kan dat een blauwige schijn veroorzaken. Hoe bleker je bent, hoe opvallender de kringen zijn.

Oorzaken

wakker op hetzelfde tijdstip De oorzaken van donkere kringen kunnen heel verschillend zijn. Zoals eerder vermeld kan een van de oorzaken erfelijkheid zijn. Het is iets wat net als bijvoorbeeld spataders doorgegeven kan worden via genen. Niet meteen het leukste om mee te krijgen van je ouders, maar je kan er jammer genoeg weinig tegen doen. Verder speelt een holle botstructuur mee. Als je ogen wat meer naar 'achteren' in het gezicht liggen door holle beenderen, heb je een extra schaduw die ervoor kan zorgen dat de huid onder de ogen wat donkerder lijkt. Een mogelijke oorzaak die vast niet als een verrassing komt, is gebrek aan slaap. Als je een tijdje slecht slaapt of je hebt een zwaar weekend achter de rug waarbij je tot in de vroege uurtjes hebt gefeest, dan is de kans groot dat er donkere kringen aanwezig zijn. Op lange termijn kan een gebrek aan slaap permanente donkere kringen veroorzaken. Wie last heeft van allergieën heeft een grote kans op donkere kringen onder de ogen, omdat een allergische reactie ervoor zorgt dat het lichaam antilichamen aanmaakt en je huid daardoor reageert op datgene waar je allergisch voor bent. Ten slotte leidt een ijzergebrek tot donkere kringen, omdat dit voorkomt dat het bloed genoeg zuurstof naar de oogweefsels kan transporteren.

1. Schoonheidsslaapje

beter slapen warm weer Een stevige nachtrust wordt niet voor niets een schoonheidsslaapje genoemd. Wie wallen en donkere kringen wil vermijden, moet voldoende slapen. Anders stapelt er zich een hoeveelheid vocht op rond je ogen, waardoor deze gaan zwellen en donkerder gaan afkleuren. Blauwe kringen zijn zichtbaarder als je bleker bent, maar wie minder slaapt wordt automatisch bleker dus dit zijn zaken die je kan vermijden. Probeer toch op tijd onder de wol te kruipen om wallen te vermijden. Geraak je maar niet in slaap? Probeer dan eens het natuurlijke SleepDust om je nachtrust een duwtje in de rug te geven. Drink dit drankje ongeveer een halfuur voor het slapengaan en je zal merken dat je veel beter in slaap valt, omdat je lichaam en je geest helemaal tot rust komen. Lees ook: Slecht geslapen? Zo kom je de dag makkelijk door

2. Water drinken

drankjes koel houden Water drinken is de beste manier om de huid te hydrateren. Wanneer je ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt, blijft je huid voortdurend gehydrateerd waardoor die zich van binnenuit reinigt. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten op een vlotte manier bloed laten doorstromen, wat ophopingen van vocht voorkomt. Deydratatie zorgt ervoor dat je bloedvaten zelf opzwellen, waardoor de donkere kringen meer zichtbaar zijn. Als je liever water met een smaakje drinkt, voeg dan SkinnyLove of een verse komkommer of blauwe bessen toe om het drankje een beetje op te fleuren. Wedden dat je jouw water binnen hebt zonder dat je het zelf goed en wel beseft?

3. Afkoelen

 Sta je toch op met een zwelling rond je ogen? Dan is het belangrijk om afkoeling voor je ogen op te zoeken. Vochtige theezakjes of dikke schijfjes komkommer zijn hiervoor ideaal. Vaak heb je ook speciale eye masks die de druk op de ogen wat kunnen verlichten. Wanneer de huid afgekoeld is, zal die sneller ontzwellen en geraakt het vochtgehalte ervan sneller terug in balans. Bye bye donkere kringen!

Lees ook: Waarom komkommer een natuurlijke mooimaker is

Nadat je de oorzaak van je donkere kringen hebt achterhaald, geraak je dankzij deze drie nuttige tips snel van de zwellingen af!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"