Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
loslaten

Door jezelf deze vraag te stellen kan je makkelijker loslaten

Vind je het ook soms lastig om dingen los te laten? Vergeten en vergeven is altijd moeilijker dan het lijkt. Gekwetst door een vriendin? Gewoon doorgaan. Ruzie met een belangrijk familielid? Gewoon doorgaan. Zo simpel werkt het dus niet voor iedereen. De kans is groot dat de andere persoon dat wel kan, terwijl jij achterblijft met veel vragen. Toch kan het ook anders. Door jezelf deze vraag te stellen kan je makkelijker loslaten.

Iedereen is anders

loslaten Wat je in deze situatie vooral niét moet doen, is boos worden op jezelf omdat je iets niet vlug kan loslaten. Elke persoon is anders en verwerkt dingen op een andere manier. Bovendien is de ene gevoeliger dan de andere, waardoor het soms wat langer kan duren voor je iets van je af kan zetten. Dingen niet kunnen loslaten is geen slechte eigenschap op zich. Het betekent dat je in situaties waarin dat nodig is, ook de juiste moed kan vinden om door te zetten. Aan elke eigenschap zijn goede en positieve kanten, vergeet dat zeker niet. Op basis van alles wat we meemaken in ons leven, verbeteren we onszelf voortdurend. Elke situatie die we tegenkomen, draagt bij aan onze persoonlijke groei. De dingen die niet zijn gelopen zoals je had gehoopt, dragen evengoed bij tot de persoon die je vandaag bent geworden. Ook de negatieve dingen monden uiteindelijk uit in iets positiefs: je wordt de persoon die je moet zijn. Die imperfecties zorgen ervoor dat jij helemaal jij bent.

Veranderen van denkpatroon

loslaten Of je iemand bent die makkelijk dingen loslaat of niet, kan je jammer genoeg niet altijd zelf kiezen. Wel kan je een invloed uitoefenen op hoe je denkt en kan je leren loslaten op een andere manier dan je gewend bent. Soms kan niet kunnen loslaten namelijk heel wat zaken in de weg zitten. Zit je in een situatie waarin je jezelf afvraagt hoe je erover moet geraken? Denk dan na over wat er gebeurd is. De situatie negeren zal de negatieve emoties achteraf alleen maar sterker laten opduiken. Je bent gekwetst, of althans dat denk je toch. Vraag jezelf af of je écht gekwetst bent. Denk je dat het bewust de intentie van de andere was om jou pijn te doen of niet? Als dat niet het geval is, kan je het zeker onmiddellijk loslaten, omdat het niet met opzet was. Als het wél de intentie van de andere was, kan je jezelf de volgende vraag stellen: ga ik het loslaten of ga ik er iets over vragen om het daarna los te laten?

Lees ook: Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

Wat is het beste voor mezelf?

Probeer jezelf bij een antwoord op die vraag voor te stellen welke reactie jou iets oplevert. Welke keuze zal jou het meeste gemoedsrust bezorgen, zodat je wél gerust kan doorgaan? Op deze manier nadenken over dilemma's lijkt misschien heel raar in het begin, maar het voelt heel bevrijdend aan eens je er mee weg bent. Door bewust over de situatie na te denken en te kiezen voor wat jou het gelukkigst maakt, neem je je leven in eigen handen en laat je jouw geluksgevoel niet afhangen van anderen.

Lees ook: Opkomen voor jezelf op een assertieve manier doe je zo

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"