Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Drie vormen van het keto-dieet (en één gezond alternatief)

Drie vormen van het keto-dieet (en één gezond alternatief)

Dacht je dat er slechts één soort ketogeen dieet bestaat (veel vetten eten, weinig koolhydraten), dan het je het mis. Er zijn tientallen, zo niet meer variaties op het keto-dieet. Dit zijn de drie meest belangrijke vormen van het keto-dieet. Liever geen dieet? Lees dan snel verder voor een gezond alternatief! 

Klassieke keto-dieet

Bij het klassieke ketogeen dieet bestaat je dagelijkse voeding uit ongeveer 70 tot 80% vetten, 10 tot 20% eiwitten en slechts 5 tot 10% koolhydraten. Lees ook: Griepsymptomen en het keto-dieet: de keto-griep

MCT keto-dieet

MCT (medium chain triglyceriden) zijn vetten die voorkomen in palm- en kokosolie, in tegenstelling tot de LCT (long chain vetten), die je vooral vindt in dierlijke producten. Het MCT keto-dieet bestaat voor 70% uit vetten. Daarnaast haal je 10% van je energie uit eiwitten en 20% uit koolhydraten. Door de MCT-vetten zijn er minder vetten nodig om in ketose te komen. MCT-vetten worden namelijk anders opgenomen in het lichaam. Hierdoor kun je meer eiwitten en koolhydraten eten.

Lees ook: Is kokosolie echt ongezonder dan olijfolie?

Cyclisch ketogeen dieet

Doordeweeks eet je volgens het klassieke keto-dieet. In het weekend mag je wel koolhydraten eten. Op deze manier worden de voorraden glycogeen in de spieren weer opgeslagen. Hierdoor zal je minder moeite hebben met sporten. Je kracht wordt wel minder, maar dit effect is minder groot dan bij het klassieke ketogeen dieet. De eerste twee weken wordt wel volgens het klassieke dieet gegeten om in ketose te komen. Tijdens de ketogene dagen is het de bedoeling dat je sport.

Lees ook: Een natuurlijke energieboost dankzij deze 4 geheime ingrediënten

Targeted ketogeen dieet

Deze vorm lijkt op het cyclisch keto-dieet. Het verschil is echter dat je op de dagen dat je sport 25 tot 50 gram extra koolhydraten mag eten. Dit is voldoende voor een gemiddelde training, maar niet voor een duursport met hoge intensiteit.

Lees ook:Je metabolisme versnellen zonder te sporten? Dankzij deze 3 tips lukt het perfect

Liever een gezond alternatief?

Liever geen dieet volgen en (gezond) blijven eten? Bij SkinnyLove vertellen we je niet wat je wel en niet moet eten en hoef je geen calorieën of punten te tellen. Het is niet de bedoeling dat je je hele eetpatroon omgooit — integendeel. Drink twee shakes per dag en SkinnyLove doet de rest. De kruidenmengeling herprogrammeert je smaakprofiel³ , waardoor je geen zin meer hebt in zoet. Dit komt omdat gember, kaneel en matcha groene thee een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Bovendien bevat SkinnyLove een dubbele vetverbrander2 die je vetmetabolisme sterk ondersteunt. 

Lees meer over SkinnyLove: Drie redenen waarom je beter kiest voor SkinnyLove dan voor het keto-dieet

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"