Denk jij dat je nooit droomt? Dan ben je fout. Je droomt namelijk elke nacht, zelfs als je jouw droom de volgende ochtend niet meer voor de geest kan halen. Heel af en toe zijn er toch dromen die we nog kunnen navertellen, maar zeker niet altijd. Weet jij waarom we sommige dromen herinneren en anderen niet?
Wat is dromen?
Tijdens je slaap denk je misschien dat je volledig tot rust komt, maar je geest is nog heel actief tijdens die nachtelijke uurtjes. Je hersenen zijn verantwoordelijk voor de verschillende stadia van onze slaap. Eerst val je zachtjes in slaap, om vervolgens in een lichte slaap te zinken. De derde, daaropvolgende fase is de diepe slaap. Dat is een belangrijke fase, omdat je lichaam zich dan oplaadt zodat je de volgende dag met hernieuwde energie kan opstaan. Tot slot is er de REM-slaap of de droomslaap. Je hersenen zijn het meest actief tijdens deze fase. Dan verwerken ze de informatie die ze in het verloop van de dag moesten opnemen. Dat is meteen de reden waarom je soms droomt over bepaalde zaken die je die dag hebt meegemaakt of hebt gedacht. Een droom is eigenlijk de activiteit die je hersenen ondergaan wanneer die alle informatie verwerken.
Lees ook:
Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel
Waarom vergeet je dromen?
Wanneer je wakker wordt en je jezelf geen dromen kan herinneren, betekent dat zeker niet dat je niet hebt gedroomd. Iedereen droomt namelijk elke nacht anderhalf tot twee uur, voornamelijk tijdens de REM-slaap. Je geest is dan actief alle informatie van die dag aan het ordenen, waardoor je automatisch voortdurend beelden en situaties te 'zien' krijgt tijdens je slaap. De reden waarom je de volgende ochtend die dromen niet altijd nog weet, is omdat het kortetermijngeheugen amper werkt tijdens deze slaapfase. Je brein is actief in een soort van slaapmodus, zeg maar. Slechts een klein deeltje van je hersenen is actief bezig met informatie ordenen en opslaan. Dat is waarom je een droom soms maar heel kort of helemaal niet onthoudt.
Wanneer je wakker wordt doorheen de nacht kan het zijn dat je die droom kortstondig kan terughalen. Omdat je bijvoorbeeld in het midden van een droom of kort erna wakker wordt, kan je de droom nog 'vastgrijpen' en opslaan in het geheugen. Die korte alertheid activeert meteen je langetermijngeheugen. Veel is afhankelijk van de manier waarop je wakker wordt: is het uit jezelf of is het je wekker die de droom onderbreekt? Wanneer die laatste bijvoorbeeld rinkelt tijdens de REM-slaap, zal je de beelden niet lang kunnen vasthouden, omdat je abrupt wakker wordt geschud. Dat tast het herinneringsproces of het langetermijngeheugen op vlak van dromen aan.
Wanneer herinner je een droom?
Toch weet ook jij dat je heus niet alle dromen vergeet en dat er heel wat dromen wél in je langetermijngeheugen blijven hangen. Ben jij iemand die regelmatig een droom helemaal kan navertellen tot in de details? Dan toont dat volgens wetenschappelijk onderzoek aan dat er een grote activiteit in de twee delen van je hersenen is die verantwoordelijk zijn voor het opslaan en opwekken van beelden en herinneringen. In dit geval is er sprake van meer activiteit in de temporopariëtale junctie, waardoor je informatie sneller verwerkt en vlotter opneemt. Verder blijkt ook uit onderzoek dat de mensen die meer dan twee keer wakker worden tijdens de nacht vaak diegenen zijn die dromen herinneren.
Lees ook:
Wakker in het midden van de nacht? Dit mag je dan nooit doen!
Waarom we dromen herinneren of niet is dus sterk afhankelijk van hoe diep je slaapt, hoe vaak je wakker wordt en op welke manier je uit je slaap wordt gewekt. Weet jij in de ochtend nog regelmatig wat je hebt gedroomd of niet?