Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
drukke straat dik

Verrassend: in een drukke straat wonen maakt je dik (en dat niet alleen!)

Wonen in een drukke straat maakt je niet bepaald slank, integendeel: als je niet oppast, kan je er zelfs dik door worden. De vernietigende gevolgen van geluidsoverlast op de gezondheid zijn al langer bekend. Het hoeft daarbij niet alleen om lawaaihinder van een snelweg of vlieghaven te gaan. Laten we even nagaan hoe dat komt:

Hongerig en onrustig

Wonen in een drukke straat is niet alleen ongezond op vlak van luchtvervuiling, door het constante geluid van bijvoorbeeld ladende en lossende trucks, toeterende taxi's en puffende uitlaatgassen gaan ook je oren tuiten. Hoe drukker de straat (lees: hoe hoger het Times Square-gehalte van je woonplaats-ook lichtvervuiling door neonreclame bijvoorbeeld is uit den boze), hoe meer je kans hebt op overgewicht. Volgens onderzoek heb je zelfs 50% meer kans om dik te worden in een drukke straat! Je wordt namelijk hongeriger als je in een onrustige omgeving vertoeft.

Cortisol

Verkeerslawaai veroorzaakt een constant gevoel van stress. Jijzelf bent misschien al gewoon geworden aan al dat lawaai, je lichaam blijft er moeite mee hebben. Het lawaai heeft een invloed op je hartfunctie en je metabolisme. Dat zorgt voor onrust, waardoor de cortisol in je lijf sneller gaat pieken. De aanwakkering van dit stresshormoon activeert jammer genoeg het hongercentrum in je hersenen. Door een combinatie van dit alles ga je meer eten maar ook veel minder vet verbranden. Je lichaam verkeert immers bijna permanent in een ‘noodtoestand’ waardoor het vetreserves wil bijhouden. Benieuwd hoe je je metabolisme snel een handje kan helpen? In dit artikel lees je er alles over.

Ook gevolgen voor je bloeddruk

Jammer genoeg is een drukke straat niet alleen slecht voor de lijn. Inwoners van een drukke omgeving slikken ook vaker antidepressiva en lopen 30% meer kans op een hartaandoening. Als klap op de vuurpijl toont een Duitse studie aan dat een drukke straat je naast dik, ook gevoelig voor hoge bloeddruk kan maken. Ook hypertensie wordt gelinkt aan stress. De achterliggende boodschap? Verhuizen, zo snel je maar kan. Natuurlijk niet. Voor heel wat mensen heeft leven in de drukke stad ook heel wat voordelen. Gooi liever je vrijetijdsbesteding een beetje om. Herontdek het (stads)park, of trek in het weekend wat vaker het drukke stadscentrum uit, op zoek naar weidse landschappen. Is je huis niet gezegend met een tuin of balkonnetje, schrijf je dan in om te tuinieren in je eigen volkstuintje. Ook dat werkt stressverlagend en elke stad heeft er ten minste een paar. Door die groene long wordt je als vanzelf meer immuun. Wacht niet op de verlossing uit handen van politici, maar maak zelf je leefomgeving groener!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"