Heb jij ook altijd zo'n honger rondom je maandstonden? Begrijpen wat precies die eetbuien triggert, kan je leren om er beter mee om te gaan. Hier zijn 3 redenen achter die leeuwenhonger, en 3 oplossingen:
1. Stress
We weten het al langer dan vandaag. Stress stimuleert het hormoon cortisol en zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel en een verkeerde balans van je hormonen. Daardoor ga je als vanzelf onrustiger en meer eten. En omdat je lichaam een verzadigd gevoel (en het gelukshormoon serotonine!) opzoekt, grijp je al snel naar een kant-en-klare lasagne of andere 'lege calorieën': koekjes, snoep... noem maar op. Grasduin eens in onze blog
voor lekkere snacks. Gezondheid en comfort food gaan soms echt hand in hand, getuige
dit receptje.
2. Hormonen
Je hormonen liggen in de knoop tijdens je maandstonden, zoveel is zeker. Tijdens je menstruatie kampt je lichaam met een tekort aan oestrogeen. Laat die wijziging in je hormonenspiegel nu net de oorzaak zijn van je eetbuien! (en jammer genoeg dat niet alleen: ook je humeur en libido moeten er vaak aan geloven). Oestrogeen heeft namelijk veel invloed op het niveau van serotonine in je lichaam. Dit gelukshormoon kan zorgen voor een extreme behoefte aan zoetigheid en chocolade. Door zoete heerlijkheden binnen te spelen maak je meer serotonine aan... en voel je je inderdaad
happier. Je behoefte aan chocolade kan je deels temperen door de hele maand lang, en vooral in de week voor je maandstonden meer magnesium te pakken. Eet je toch graag chocolade, probeer het dan bij enkele blokjes puur cacaogenot te houden (99% cacao-gehalte), en eet geen hele reep.
3. Nood aan ijzer
Door bloedverlies tijdens je menstruatie gaat er heel veel ijzer verloren. Dit ga je simpelweg tegen door veel ijzer te eten. Zo zijn lamsvlees, volkorenrijst, groene bladgroenten, broccoli en sperziebonen goede bronnen voor ijzer. Wist je trouwens dat ijzer veel beter opgenomen wordt in combinatie met vitamine C?
SkinnyLove drinken is een goed idee om extra vitamine C binnen te krijgen, en ook
dit soort eten helpt.