Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kuzu recept

Dus DIT is het verschil tussen hoofdpijn en migraine

Migraine en hoofdpijn worden in de volksmond wel eens door elkaar gebruikt. Het verschil is voor de patiënten zelf echter heel duidelijk: bij hoofdpijn kun je nog met bezigheden doorgaan. Bij migraine meestal niet. Grof geschetst is hoofdpijn een verzamelnaam voor allerlei soorten spannings-en andere hoofdpijn: van pijn aan de sinussen tot doffe hoofdpijn, bijvoorbeeld door vermoeidheid. Migraine daarentegen is een specifieke diagnose met onderliggende symptomen. Hoe kan je nu zelf hoofdpijn en migraine onderscheiden? Dit zijn de tekenen:

1. Migraine

migraine hoofdpijnDe meeste mensen denken dat migraine een erge vorm van hoofdpijn is, maar het is meer dan dat. In werkelijkheid gaat het om een chronische neurologische ziekte. Migraine komt vaak in aanvallen voor. De pijn komt heel heftig op, zit vaak aan 1 kant van het hoofd en wordt als 'kloppend' of 'bonzend' omschreven. Elke beweging lijkt de pijn nog erger te maken. Zo wordt het voor mensen met migraine bijna onmogelijk om de trappen op te lopen of zelfs normaal te wandelen. Bovendien krijg je tijdens een migraine-aanval te maken met foto-en fonofobie, een overdreven afkeer van fel licht en geluid. Ken je de donkere vlekjes die verschijnen als je naar een felle lamp kijkt en dan snel weer wegkijkt? Dit soort zichtproblemen horen ook bij een migraine-aanval, net als zigzagstreepjes en knipperende sterretjes. Verder kan je duizeligheid of gevoelloosheid in 1 of meerdere ledematen ervaren, en soms zelfs problemen om te spreken. En dan is er nog die hatelijke misselijkheid, met drang om over te geven. Ook dat is een geheid teken van migraine, dat bij reguliere hoofdpijn niet voorkomt. Ook koorts, koude ledematen, rillingen en transpiratie behoren tot de bijverschijnselen. Ben je vaak misselijk, maar zonder pijn in je hoofd? In dat geval kunnen de natuurlijke middelen uit dit artikel je helpen.

2. Hoofdpijn

Hoofdpijnlijders omschrijven de pijn als iets dat overal in het hoofd zit. In tegenstelling tot migrainepatiënten voelen mensen met hoofdpijn zich niet slechter door fel licht, of wanneer ze in beweging komen. Bij hen omkranst de pijn hun hoofd in een strakke band. Om het verschil tussen beide kwalen beter te schetsen, zou je hoofdpijn kunnen vergelijken met gewrichtspijn. Daartegenover verhoudt migraine zich als artritis. Bij gewrichtspijn is er sprake van een klacht die voortkomt uit een breed scala aan problemen, terwijl artritis een specifiek ziektebeeld is met verschillende onderliggende oorzaken. Of het nu migraine of hoofdpijn is, raadpleeg altijd een arts, zeker als je symptomen blijven aanhouden.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"