Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
duurzaam boodschappen doen

Duurzaam boodschappen doen lukt perfect dankzij deze 4 tips

De kleinste moeite die we kunnen doen om onze planeet te redden en een steentje bij te dragen aan het milieu? Duurzaam boodschappen doen. Iets dat we makkelijk kunnen toevoegen aan onze dagelijkse routine. Eens je er een gewoonte van hebt gemaakt, zal je zien hoe makkelijk het is om een snelle impact te maken. Dankzij deze 4 tips lukt het jou om duurzaam boodschappen te doen.

1. Fiets naar de winkel

Is de winkel vlakbij? Zet je auto dan eens aan de kant en ga te voet of met de fiets naar de winkel. Zo stoot je minder C02 uit en ben je ineens buiten geweest. Dat telt meteen bij je dagelijkse activiteit en beweging. Zeker als je die boodschappen mee terug moet sleuren, is het een work-out op zich. Win-win dus!

Lees ook: Makkelijke tips voor meer beweging op kantoor

2. Neem je eigen zakken mee

milieu helpen Een grote boosdoener tijdens het boodschappen doen? Plastiek zakjes! Veel supermarkten en andere winkels pasten hier gelukkig ondertussen al een mouw aan: er zijn nog maar weinig plastiek zakjes te verkrijgen in winkels zelf. Zo willen ze iedereen aanmoedigen om te investeren in herbruikbare zakken die niet zo milieuvervuilend zijn. Bovendien heb je leuke modellen van linnen tasjes of andere zakken om uit te kiezen. En zeg nu zelf, dat is mooier dan een lelijke plastiek zak met het logo van de winkel op, toch?

3. Kies voor seizoensproducten

duurzaam boodschappen doen Alles wat je koopt van seizoensproducten is duurzamer voor het milieu. Die ananas is heel lekker in alle seizoenen, maar in de zomer is dit fruit veel verser en beter voor het milieu dan de ananas die je in de winter verorbert. De seizoensproducten staan vaak vermeld op bordjes boven de groenten- en fruitafdeling om het je makkelijker te maken. Nog niet overtuigd? Fruit en groenten van het seizoen zijn gewoon veel lekkerder en hebben meer smaak. Bovendien leer je zo misschien wel weer nieuwe smaken kennen door de seizoensgroenten allemaal eens uit te testen!

Lees ook: 5 x waarom de asperge onze favoriete lentegroente is

4. Koop lokale producten

Voor de groenten en het fruit geldt niet alleen dat ze lekkerder zijn wanneer ze in het seizoen zijn, maar ook: hoe lokaler, hoe beter. Bekijk eens vanwaar die tomaten die je koopt eigenlijk komen. Uit een ver land of vanuit eigen land? Kleine details die het verschil kunnen maken. Locale producten zijn simpelweg beter, omdat het milieu minder vervuild moet worden door alle uitstoot die met het transport te maken heeft.

Lees ook: 3 kleine aanpassingen die het milieu helpen Dankzij deze tips is duurzaam boodschappen doen kinderspel!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"