Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
duurzaam wassen

Duurzaam wassen: zo was je jouw kleren op een meer ecologische manier

Onze kleren wassen, is iets wat we onvermijdelijk moeten doen. De was sorteren en in de wasmachine stoppen, is een echte routine geworden. Toch is het geen slecht idee om vaker stil te staan bij die routine. Door een paar kleine aanpassingen te maken, kan je duurzaam wassen zonder problemen. Als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we makkelijk een steentje bijdragen aan een beter milieu. Al gaat het maar over een klein detail: alle beetjes helpen. Zo heeft ook je wasroutine effect op het milieu, aangezien je wasmachine heel wat water en elektriciteit verbruikt.

Lees ook: Kiezen voor duurzaam? Op deze originele manieren wordt het kinderspel

1. Was niet te vaak

De eerste tip is voor de hand liggend: beperk het aantal wasmachines per week en gebruik een energiebesparend programma. Plan bijvoorbeeld een vaste wasdag in, zodat je alle vuile kleren hebt verzameld. Dat is veel beter dan verschillende wasmomenten die verspreid zijn over een week. Dan was je minder kleren en heb je dus een legere wasmachine. Was alleen als je echt alle kleren hebt verzameld, op die manier moet je veel minder wassen. Probeer ook zuinig om te gaan met je kleding. Een broek moet je bijvoorbeeld écht niet elke week wassen als je ze niet elke dag draagt.

2. Vlekkenverwijderaar

Ook om vlekken te verwijderen, moet je niet per se chemische en onnatuurlijke producten gebruiken. Als je goed zoekt, vind je op het internet of in je supermarkt heel wat ecologische alternatieven die minder schade aanbrengen aan het milieu. Vind je niet direct iets wat je bruikbaar vindt? Maak je vlekkenverwijderaar dan gewoon zelf met natuurlijke ingrediënten. Voor alles is een oplossing.

3. Laat je kleren natuurlijk drogen

duurzaam wassen Een droogkast is heel handig, zeker in de winter wanneer het buiten niet bepaald mooi weer is. Toch is een droogkast niet goed voor het milieu. Wat je wel kan doen in de plaats? Je kan bijvoorbeeld een droogrek in huis halen om je kleren te laten drogen of je kleren buiten op een old school manier ophangen aan een waslijn. Als je jouw kleren na een wasbeurt onmiddellijk ophangt dan zitten er ook minder plooien in de kleding.

4. Kies het juiste wasmiddel

Veel wasmiddelen bevatten heel veel chemische ingrediënten die vaak in onze oceaan belanden en daardoor het milieu negatief beïnvloeden. In de supermarkt herken je ecologische wasmiddelen gelukkig vlug aan het ecologische logo dat je erop terugvindt. Die producten bevatten geen parfum, kleurstoffen of chemische stoffen en hebben meestal ook nog eens recycleerbare verpakkingen.

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen lukt perfect dankzij deze 4 tips

Zo zie je maar dat duurzaam wassen makkelijker gaat dan je denkt!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"