Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
relatie in een sleur

Echte liefde herkennen? Deze 4 kenmerken moeten aanwezig zijn

Het beeld dat we krijgen van liefde in romantische komedies is doorgaans iets mooier dan de realiteit. Hoe herkennen we het dan los van alle Hollywoodbeelden? Volgens het boeddhisme kan je echte liefde herkennen aan 4 kenmerken die aanwezig moeten zijn om er zeker van te zijn dat het écht is tussen jullie.

1. Vriendschap

In het boeddhisme hechten ze binnen de liefde veel belang aan maitri of liefdevolle vriendelijkheid. Dat betekent dat we vrienden moeten zijn met iemand waar we van (willen) houden. Je moet niet naar iemand verlangen om bevestiging over jezelf te krijgen of om een leegte op te vullen. Je kan geen succesvolle liefdesrelatie hebben als jullie om de foute redenen samen zijn.  Wie een geslaagde relatie wil, moet in staat zijn om zowel geluk aan zichzelf als aan iemand anders te geven. Het is belangrijk dat je die vriendschap of liefdevolle vriendelijkheid als een verlengde op jezelf ziet en niet als een opvulling voor bepaalde leegtes of een oplossing voor je problemen. Liefde kan enkel bestaan naast zelfliefde. Je kan een ander niet oprecht gelukkig maken, als je niet gelukkig bent met jezelf.

Lees ook: Waarom elkaar plagen het beste is wat je kan doen voor je relatie

2. Mededogen

Het tweede element van ware liefde is volgens het boeddhisme de overtuiging dat iedereen in staat is om mededogen of karuna te voelen. Mededogen of compassie houdt een actieve genegenheid met iemand anders in, waardoor je alles wil delen. Je moet inzicht hebben in de andere persoon en jezelf bewustzijn van wanneer de ander je nodig heeft. Dat vertrekt vanuit liefdevolle vriendelijkheid, vanuit vriendschap en uit zich in liefdevolle daden.  Eens je de pijn van de ander als de jouwe beschouwt, weet je dat jullie relatie goed zit. Jullie voelen met elkaar mee en zijn emotioneel zo verweefd dat jullie alleen het beste voor de ander willen. Dat betekent niet dat je vanaf dan gewoon over je eigen emoties moet laten heen lopen. Je bent nog steeds een eigen persoon, maar voor een diepgaande relatie is mededogen essentieel. Je moet je kunnen inleven in de gevoelens van je partner om er rekening mee te houden.

3. Vreugde

Wanneer je niet in staat bent om elkaar vreugde of mudita te geven, is het geen ware liefde en zal het alleen negativiteit brengen in je leven. Dat bouwt voort op de vorige twee kenmerken. Als je niet oprecht wil dat de ander gelukkig is, zal dat jullie geluk in de weg staan. Ook hier geldt dat je eerst voldoende zelfliefde moet hebben, voor je in staat bent een ander het volledige geluk te gunnen.  Uit een goede relatie komt vanzelf vreugde voort. In de praktijk gebeurt het echter vaak dat we pijn en lijden van vroeger op de liefde projecteren, waardoor we onbewust onze relatie saboteren. Daarom is het belangrijk dat jullie beiden goed in jullie vel zitten en klaar zijn voor een relatie. Alleen dan kan er vreugde zijn.

4. Kalmte

Tot slot is upeksha of een kalme gemoedsrust essentieel bij ware liefde. Met kalmte bedoelen we hier niet dat je geen drukke persoon kan zijn of alleen rustige activiteiten kan doen. Wat dan wel? Dat twee partners zich bij elkaar op hun gemak voelen. Dat geeft je een gevoel van rust en kalmte, gevoed door affectie, mededogen en vreugde. Door die kalmte sta je open voor elkaar en vertrouw je elkaar. Je weet dat je op elkaar kan rekenen, wat jou een rustig gevoel geeft. Bij die gemoedsrust hoort ware liefde. Jullie behoeftes, wensen en verlangen zitten op één lijn. De pijn van de ander is jouw pijn en het geluk van de ander is het jouwe.

Lees ook: Bewezen: koppels die dit samen doen zijn gelukkiger

Uit deze 4 boeddhistische kenmerken van echte liefde blijkt zeer duidelijk dat wanneer je liefde puur is, ze je helpt groeien als persoon. In het begin van jullie relatie zullen die 4 elementen nog minder sterk aanwezig zijn. Ook dit moet tijd krijgen om te groeien. Wat je wel al weet vanaf het begin, is of jouw gevoelens zo allesomvattend aanvoelen zoals het boeddhisme ze voorstelt. Pas dan ervaar je ware liefde.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"