Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eczeem

Alles wat je moet weten over de huidaandoening eczeem

Je huid is je visitekaartje, het is het eerste wat andere mensen zien. Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen hierdoor veel onzekerheden veroorzaken, omdat ze zichtbaar zijn op de huid, ook voor anderen. Heb je last van een variant van eczeem of weet je eigenlijk niet goed wat het is? Dit is alles wat je erover moet weten.

Wat is eczeem?

oplossing droge huid Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor huidziektes, waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de huid. Meestal heb je er je hele leven lang last van, maar kan je de effecten ervan proberen te verminderen. De huidaandoening komt in allerlei verschillende varianten, van licht tot zwaar, en kenmerkt zich meestal door symptomen zoals een rode, droge en jeukerige huid of specifieke plekken op de huid. Het komt voornamelijk voor op de binnenkant van ellebogen, knieën, enkels en het gezicht. De meest voorkomende vormen van eczeem zijn atopisch eczeem en contacteczeem. Atopisch eczeem is een genetische vorm van de huidaandoening die allergische reacties in de vorm van ontstekingen van de huid veroorzaakt. Deze vorm is erfelijk, maar zeker niet besmettelijk. De tweede meest voorkomende variant is contacteczeem en ontstaat door een externe stof die het immuunsysteem in de huid activeert. Deze vorm komt vaak voor bij mensen die met hun handen moeten werken, waardoor ze veel in contact komen met irriterende stoffen. Lees ook: Een mooie huid dankzij 6 simpele stappen

Hoe ontstaat eczeem?

eczeem De exacte oorzaak van eczeem is onbekend. Tot nu toe wijten wetenschappers het aan een combinatie van verschillende factoren. Die factoren zijn onder andere allergische reacties voor stoffen van buitenaf, genen, erfelijkheid en een slecht werkende beschermlaag van de huid. Bij mensen bij wie atopisch eczeem voorkomt, werkt de beschermlaag van de huid bijvoorbeeld niet zo goed. De opperhuid droogt uit, waardoor deze sneller beschadigd geraakt en makkelijker irriterende stoffen doorlaat naar de andere huidlagen. Dat resulteert in een droge huid, wat op langere termijn steeds erger wordt. Tot die irriterende stoffen behoren onder andere nikkel, sigarettenrook, bepaalde zepen, cocamidopropyl-betaïne dat gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in shampoos, isothiazolinonen wat een antibacterieel middel is en ga zo maar door. Stuk voor stuk stoffen die je soms moeilijk kan ontwijken. Dat is waarom het aan te raden is een speciaal voor een eczeemhuid voorziene shampoo of douchegel te gebruiken. Lees ook: Dit is het effect van kruiden op je huid

Is eczeem een vorm van psoriasis?

eczeem Heel wat mensen verwarren eczeem onterecht met psoriasis. De twee zijn beide huidaandoeningen, maar zeker niet dezelfde. Waar eczeem zoals eerder vermeld een verzamelnaam is voor verschillende aandoeningen waarvan de symptomen een rode, droge en jeukerige huid zijn, is psoriasis een auto-immuunziekte. Bij eczeem kunnen de externe oorzaken in de vorm van irriterende stoffen aangepakt worden, wat bij psoriasis niet het geval is, aangezien het geen reactie van de huid op externe stoffen is. De reactie of ontsteking van de huid komt vanuit het lichaam zelf. De uiterlijke symptomen van beide huidaandoeningen lijken daarentegen wel heel hard op elkaar: huidschilfers en rode, droge plekken op de huid. Dat verklaart meteen de verwarring. Als je daarentegen goed kijkt, zie je dat plekken van eczeem bestaan uit kleinere huidschilfers tegenover dikkere huidschilfers bij psoriasis. Lees ook: Dit is de oplossing voor een droge huid

Kan je iets tegen eczeem doen?

lachen De allergische aanleg die je huid heeft en die eczeem veroorzaakt, valt jammer genoeg niet te genezen. Toch kan je door middel van bepaalde zaken de symptomen van eczeem serieus verminderen en de huidaandoening redelijk goed onder controle houden. Best identificeer je, al dan niet in samenspraak met een huisarts of dermatoloog, de factoren die eczeem bij jou veroorzaken. Zo kan je daar extra aandacht aan besteden, om opflakkeringen van de chronische ziekte te vermijden.
  1. Vermijd lange warme douches en baden. Het warme water droogt de huid alleen meer uit, wat de allergische reactie verergert.
  2. Probeer je huid nooit droog te wrijven, want op die manier beschadig je de gedroogde huid meer.
  3. Ga op zoek naar aangepaste verzorgingsproducten voor de huid die zeker geen gevaarlijke stoffen bevatten die de reacties kunnen uitlokken of verergeren.
  4. Doe je best om niet te krabben aan de droge en jeukerige huid.
  5. Gebruik een goed hydraterende crème die de droge opperhuid voldoende voedt.
Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"