Een ballonbuik: waar komt hij eigenlijk vandaan?
Wat is het?
Een opgeblazen gevoel kennen we jammer genoeg allemaal. Voor diegenen die er toch nog nooit last van hebben gehad, - van geluk gesproken - een opgeblazen gevoel kan je het best omschrijven als een vervelend en drukkend gevoel op de darmen, dat zich uit in een dikkere buik dan normaal. Hierbij is de buik meestal hard. Je buik is dus letterlijk opgeblazen zoals een ballon. Dat gaat meestal gepaard met vervelende bijkomstigheden zoals misselijkheid, winderigheid, krampen of constipatie. Een ongeluk komt nooit alleen.
Lees ook: 3 vruchten die helpen tegen een opgeblazen gevoel
Hoe ontstaat het?
Waar dit aan kan liggen? Wel, het ligt niet altijd per se aan het eten dat je hebt geconsumeerd die dag, in tegenstelling tot wat velen denken. Er kan lucht binnenglippen door veel verschillende redenen. Wanneer je bijvoorbeeld te snel eet, hap je vaak veel lucht mee naar binnen met de voeding. Praten tijdens het eten levert hetzelfde resultaat op. Daarnaast kan er extra gasvorming zijn in je dikke darm, waardoor het hele maagdarmstelsel meer lucht bevat dan normaal. Dit merk je aan de buitenkant. Hoe je het ook draait of keert, hoe meer lucht je binnenhapt, hoe meer gasproductie er zich in je lichaam afspeelt, met een opgeblazen buik en zijn bijkomstige kwaaltjes tot gevolg.
De voeding die je consumeert kan evengoed zelf aan de basis van je ballonbuik liggen. Zo is het lichaam heel gevoelig voor de opname van sorbitol en fructose, de suikers die je terugvindt in fruit. Je lichaam kan deze niet onbeperkt opnemen en zal hier op reageren wanneer je te veel fruit eet. De darmbacteriën gaan dan in overdrive, zeg maar, en de darmen zelf produceren daardoor extra gas. Ook groenten zoals bonen en broccoli en koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank creëren extra gasproductie en winderigheid. Het opgeblazen gevoel heeft dus altijd iets te maken met je spijsvertering of de samenstelling van de microbiotica in je maagdarmkanaal die de spijsvertering mee op gang trekken. Het hoeft niet altijd te gaan over te veel of te snel eten. Elk lichaam reageert anders op bepaalde voeding en elk lichaam kan op verschillende momenten weer anders reageren op dezelfde voeding. Dat maakt de spijsvertering iets heel complex. Eén ding staat vast: de exacte oorzaak van de opgeblazen buik is vaak moeilijk te achterhalen. Lees ook: Een opgeblazen buik door groenten? Dit is hoe het komt
Gevarieerd voedingspatroon
Omdat het moeilijk is om met zekerheid te zeggen waar die ballonbuik nu net vandaan komt, moet je niet onmiddellijk beginnen met allerlei voedingsmiddelen zoals koolhydraten te schrappen. Het belangrijkste blijft hier, net zoals bij zowat elk ander gezondheidsprobleem, dat je opteert voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende fruit, groenten en vezels. Suiker, verzadigde vetten en bewerkte voeding laat je beter aan de kant staan. Dat zijn wel voedingsmiddelen die je kan schrappen, aangezien ze jouw lichaam geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren. Wat je kan doen om die ballonbuik tegen te gaan buiten alleen maar gezond eten? Probeer te eten met mate. Kijk voor jezelf hoe je lichaam reageert op elke groente, zo weet je automatisch dat je bijvoorbeeld meer opgeblazen bent na het eten van broccoli dan na het eten van bloemkool. Dat verschilt bij iedereen. Als je dan toch heel graag broccoli eet, dan weet je dat je die groente het best met mate consumeert, om dat vervelende gevoel te vermijden.
Lees ook: Verdikken we van te snel te eten?