Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
betere relatie met je lichaam

Een betere relatie met je lichaam dankzij deze 4 verrassende inzichten

Het percentage mensen die het lichaam van iemand anders als voorbeeld van schoonheid nemen en dat van zichzelf naar beneden halen, ligt jammer genoeg veel te hoog. Zeker sinds de opkomst van sociale media zijn de zogenaamde 'ideaalbeelden' van lichamen altijd zichtbaar. Daardoor vergelijken we onszelf voortdurend met iemand anders. Dat is nefast voor een gezonde dosis selflove die iedereen in overvloed verdient. Een betere relatie met je lichaam? Die krijg je dankzij deze vier verrassende inzichten.

Perfecte plaatje?

betere relatie met je lichaam Ook al weet je diep vanbinnen helemaal dat al die foto's die passeren op sociale media bewerkt zijn en dat niet iedereen er heel de dag door picture proof uitziet, toch voelt het soms alsof andere mensen er tien keer beter uitzien dan jij. Dat roept heel wat onzekerheden op, zelfs onbewust. Hoog tijd om te investeren in een betere relatie met je lichaam. Dat betekent zowel lichamelijk als mentaal zorg dragen voor jezelf en jouw eigen plekje opeisen.

Lees ook: Dankzij deze 6 eenvoudige tips ga jij voor meer zelfliefde

Liefdevolle blik

meer zelfliefde Een belangrijke vereiste om een betere relatie met je lichaam te creëren is al sowieso naar jezelf kijken met een liefdevolle blik. Breek niet af wat je niet goed vindt, maar focus net op de zaken die wél positief zijn. Dat zijn er ongetwijfeld heel wat, je moet ze alleen willen zien. Met een liefdevolle blik naar jezelf kijken, betekent ook zorg dragen voor je lichaam op een manier die het de liefde geeft dat het nodig heeft. De volgende vier inzichten helpen je daarbij.

1. Gezonde voeding

seizoensgroenten van de herfst Wie zijn lichaam respecteert, weet dat gezonde voeding bovenaan het ultieme selfcare lijstje staat. Gezonde voeding vol vezels, groenten en fruit brengt je niet alleen meer energie, een goed humeur en een gezonder gewicht, maar ook een stevige portie zelfliefde. Wie zorg draagt voor zijn lichaam, krijgt daar heel wat positieve dingen voor in de plaats. Veel mensen vergeten hier echter twee belangrijke dingen bij. Ten eerste staat gezond leven gelijk aan een balans in stand houden. Heb je zin in dat ene stukje chocolade of in je favoriete maaltijd? Eet dat dan! Gezond leven, betekent leven in balans en daar horen zowel gezonde als ongezonde dingen bij. Zolang die laatste categorie niet de bovenhand neemt, zit je goed. Een tweede puntje dat regelmatig over het hoofd gezien wordt? Gezonde voeding betekent niet dat je honger moet lijden of dat je voortdurend op de calorieën moet letten. Je moet kijken naar de voedingswaarden van een product en naar hoe verzadigd bepaalde voeding jou achterlaat. Om nog extra vitaminen binnen te krijgen op een natuurlijke manier kan je bijvoorbeeld het natuurlijke SkinnyLove toevoegen aan je water. Dat biologische drankje zit vol met ingrediënten zoals kurkuma, gember en matcha groene thee die van jouw lichaam een gezondheidstempel maken. Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam, wat op zijn beurt zorgt voor een gezonde geest én een betere relatie met je lichaam.

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

2. Luister beter naar je lichaam

detoxen op een gezonde manier Een manier om een betere relatie met je lichaam te creëren, is simpelweg luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Elk lichaam heeft nood aan een beetje beweging, of dat nu een wandelingetje of een intensieve sportsessie inhoudt, dat maakt niet uit. Het feit dát je beweegt, is belangrijk. Kom regelmatig in beweging, maar luister hierbij ook naar je eigen lichaam. Geef niet toe aan een bepaalde druk om de zwaarste workout te ondernemen als je jezelf daar niet goed bij voelt. Kies wat het best bij je past en ga voor iets wat je oprecht graag doet. Sporten is geen lijdensweg, het is een manier om je gedachten even te verzetten. Luister naar de noden van je lichaam. Voor ontspanning is het ook belangrijk dat je naar jezelf luistert. Heb je nood aan een rustige avond na een dag vol prikkels? Zeg dan af wat je had gepland. Mensen moeten begrip tonen voor jij die je eigen grenzen aangeeft. Ook dat is luisteren naar je lichaam: weten wanneer je op de rem moet staan. Zo voel je jezelf na een tijdje veel beter in je lichaam.

Lees ook: Vanuit een gezonde geest naar een gezond lichaam met deze drie tips

3. Geniet

betere relatie met je lichaam Heel veel mensen voelen zich slecht in hun vel omdat ze grotendeels een leven leiden dat ze eigenlijk niet willen leiden. Denk na over wat jou oprecht gelukkig maakt en geniet daarvan. Alleen door voor deze dingen te kiezen, ga je het makkelijk volhouden. Zoek iets waarvan je opleeft en waar je energie uithaalt. Of dat nu yoga, wandelen of joggen is. Zoek iets waardoor je mentaal oplaadt en waarvan je kan ontspannen wanneer je dat wil. En vooral: geniet ervan. De kleine momentjes tussendoor maken het verschil.

Lees ook: 5 kleine dagelijkse dingen die je meer geluk brengen

4. Loslaten

gezonde geest En dan het laatste belangrijke inzicht om een betere relatie met je lichaam te bekomen: loslaten. Dat loslaten mag je interpreteren in de breedste zin van het woord. Laat los wat je niet gelukkig maakt. Laat los wie je slecht doet voelen over jezelf. Laat los hoe anderen eruitzien. Stop met te vergelijken en voortdurend na te denken over hoe het zou moeten zijn. Niets 'moet' en er bestaat geen definitie van het perfecte lichaam. Je bent goed zoals je bent, laat alle andere zogenaamde imperfecties los en leer ze net omarmen. Daarvoor kan je alvast die liefdevolle blik inschakelen.

Lees ook: Door jezelf deze vraag te stellen kan je makkelijker loslaten Dankzij deze belangrijke inzichten leer je jezelf liever zien en stimuleer je een betere relatie met jezelf.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"