Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bewuste ademhaling

Een bewuste ademhaling heeft dit effect op jouw lichaam

De kracht van een goede en bewuste ademhaling is groter dan je denkt. Het ademhalen gaat gelukkig vanzelf, daar moeten we niets voor doen. Het is een gewoonte die ons lichaam voor zijn rekening neemt en wat ons in leven houdt. Om te overleven is ademen dus een vereiste. Toch kan een bewuste ademhaling een positief effect hebben op jouw lichaam en jouw geest.

Hoe kan je bewust ademhalen?

In situaties waarin je gestresseerd bent of waarin het voelt alsof de grond even onder jouw voeten verdwijnt, is het belangrijk om een focuspunt te kiezen. Je haalt er veel voordelen uit als dat focuspunt jouw ademhaling is. Hoe kan je erop letten? Oppervlakkig ademen gaat je hartslag alleen maar doen versnellen en gaat een paniekerig gevoel opwekken. Daar krijgt je lijf meer stress van. Probeer rustig in- en uit te ademen en je gedachten daar helemaal op te focussen. De prikkels die de paniek of het oppervlakkig ademen deden opkomen, verdwijnen zo uit je gedachten, waardoor je kalmeert. Waarom je dit zou doen? Wel om deze drie redenen!

1. Kalmerend effect

alles uit het leven halen Er bestaat een verband tussen je ademhaling en je hersenen. Wie controle uitoefent over zijn ademhaling, heeft eveneens meer controle over zijn gedachten. Een rustige, gecontroleerde en bewuste ademhaling vermindert de activiteit in het neuronengebied dat gereguleerd wordt door de ademhaling. Een snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling doet net het omgekeerde. Dat gebied beïnvloedt op zijn beurt onze emoties, waardoor je in het laatste geval een opgejaagd en paniekerig gevoel ervaart, terwijl je bij een bewuste ademhaling net een kalmerend resultaat krijgt.

2. Regelt je bloeddruk

Tegen wie zich druk maakt, wordt vaak als advies gegeven dat ze 'diep moeten ademhalen'. Dat wordt niet voor niets gezegd. Wanneer je jezelf opwindt, windt je lichaam zich letterlijk ook op, waardoor je bloeddruk hoger zal zijn. Dit verhoogt vervolgens jouw hartslag, wat dat paniekerig en onrustig gevoel kan verklaren. Wie langdurig rondloopt met een hoge of zelfs te hoge bloeddruk loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Minder stress verbetert net je cardiovasculaire gezondheid.

3. Betere nachtrust

met een schok in slaap vallen Wie overdag vaak opgejaagd rondloopt en zich druk maakt in veel dingen, zal minder snel in slaap vallen. Een bewuste en goede ademhaling kan hier wonderen doen. Wanneer je in je bed ligt, is het soms moeilijk om je gedachten uit te schakelen. Door ook op dat moment te focussen op je ademhaling, zal jou dit wel lukken. Adem rustig in- en uit en leg bijvoorbeeld je hand op je buik zodat je de beweging ook voelt. Je zal makkelijker tot rust komen en in een diepere slaap vallen.

Lees ook: 4 effectieve tips om van dat opgejaagd gevoel af te geraken

Een bewuste ademhaling is dus goed voor je lichaam en voor je geest!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo