Een bloedneus is iets waar je af en toe mee te maken krijgt. Het komt meestal voor op een vervelend moment en je wil het dan ook zo snel mogelijk stoppen. Gelukkig is het altijd minder erg dan je denkt en kan het op de juiste manier snel verholpen worden. Alleen bestaan er heel wat misverstanden over de beste manier om een bloedneus te stoppen. Een bloedneus stelpen lukt je het snelst op deze manier.
Hoe ontstaat een bloedneus?
Een bloedneus kan ontstaan wanneer je een harde klap op de neus krijgt, maar dat hoeft niet per se. Wanneer je neus bloedt zonder dat je een klap hebt gekregen, is dat meestal de schuld van het neusslijmvlies. Je ademt een hele dag door diep in en uit, waardoor het neusslijmvlies uitdroogt. Dat zorgt voor korstvorming, waardoor de korstjes in de neus zelf los kunnen geraken zonder dat je daarvoor iets moet doen. Als die korst loskomt, is het onderliggende slijmvlies meestal beschadigd, wat een bloeding veroorzaakt.
Wat moet je zeker niet doen?
Een bloedneus stelpen, vereist best wat praktische kennis om het juist aan te pakken. Eerst en vooral moet je al zeker niet beginnen panikeren. Normaal is het een oppervlakkige neusbloeding die je niet echt lichamelijke schade kan berokkenen. Daarnaast ga je beter niet neerliggen, omdat het bloed dan in de keel kan lopen. Dat kan misselijkheid veroorzaken. De bloeddruk in je hoofd wordt dan ook hoger, waardoor de bloeding langer kan duren. Vermijd verder absoluut het gebruik van watjes of iets gelijkaardigs om de bloeding te stelpen, dat kan de neusslijmvliezen alleen nog extra beschadigen.
Wat moet je wel doen?
Het is heel belangrijk dat je rechtop blijft zitten. Buig je hoofd lichtjes naar voor en snuit één keer je neus goed uit, tenzij je denkt dat er een serieus letsel is, bijvoorbeeld wanneer de bloedneus door een ongeluk is veroorzaakt. Knijp vervolgens je neus gedurende ongeveer vijf minuten dicht terwijl je lichtjes voorovergebogen blijft zitten. Controleer dan of de bloeding gestelpt is. Is dat niet het geval? Knijp de neus dan opnieuw vijf minuten dicht en herhaal de controle. Wanneer je bloedneus langer dan tien minuten duurt, raadpleeg je best zo snel mogelijk je huisarts.
Lees ook:
Alles wat je moet weten over bloed geven
Een bloedneus stelpen doe je het best op deze manier.