Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips om te sparen

Een gat in je hand? Dankzij deze tips om te sparen niet meer

Jippie, je nieuw loon staat op je rekening. Deze maand ga je zuinig leven en je geld niet uitgeven aan overbodige dingen. Althans, dat neem je jezelf voor aan het begin van de nieuwe maand. Toch spendeer je heel veel van je zuurverdiende centjes aan onnuttige zaken en wordt dat gat in je hand naar het einde van de maand toe toch steeds groter. Herkenbaar? Dankzij deze tips om te sparen, slaag jij er vanaf nu wél in om verantwoord met je centjes om te gaan.

1. Maak een overzicht

tips om te sparen Als je voor jezelf een heel duidelijk beeld wilt hebben van je kosten en uitgaven, is het beste wat je kan doen voor de start van de maand een volledig overzicht maken. Denk hierbij aan alles: huur, water, elektriciteit, geplande etentjes, vakanties, verjaardagen, ... Op die manier kan je heel duidelijk een budget opstellen en houd je een overzicht van wat er binnen- en buitengaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan je realistisch inschatten hoeveel je die maand kan sparen en uitgeven. Dit overzicht kan natuurlijk elke maand anders zijn, maar het gaat erom een haalbaar plan om te sparen op te stellen en je hier ook aan te houden. Je zal zien dat het na enkele maanden al veel vlotter gaat om die overschot van die centjes niet op te doen aan onnodige dingen, maar om deze flink op je spaarrekening te zetten. Je gaat jezelf er achteraf dankbaar voor zijn, wanneer je die spaarcentjes plots nodig hebt.

2. Vergelijk prijzen bij grote aankopen

tips om te sparen Doet je laptop plots moeilijk of weigert je wasmachine zijn rondjes te draaien? Koop dan niet zomaar impulsief een nieuw model. Ondanks het feit dat het geld dat je in die toestellen steekt van je spaarrekening komt en niet van je zichtrekening, is het belangrijk om bewust na te denken voor je een grote aankoop doet. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende modellen wat prijs en voor- en nadelen betreft. Vraag advies aan de verkopers in de winkel en hoor eens rond bij jou in de buurt wie tevreden is over welk model. Op die manier voorkom je dat je een miskoop begaat en dat je jouw centjes hebt uitgegeven voor niets.

3. Automatische spaaropdracht

tips om te sparen Als je een automatische spaaropdracht instelt, dan hoef je niet per se zelf altijd te denken aan het overschrijven van je centjes. Zo voorkom je dat je de hele maand lang denkt dat je al dat geld maar kan opdoen, terwijl je eigenlijk je spaarcenten aan het uitgeven bent. Het grote voordeel hiervan is dat je het bedrag van je spaaropdracht en de datum waarop je de overdracht wilt laten plaatsvinden elke maand kan wijzigen. Zo kan je na het opstellen van je budget en je overzicht van kosten en uitgaven meteen kijken wanneer het deze maand past.

4. Kook zelf

Een van de meest onverwachte tips om te sparen: zelf koken. Je zou ervan verschieten hoeveel geld je per maand kan uitgeven aan het afhalen en bestellen van voeding of aan op restaurant gaan. Dat je online eten bestelt, betekent niet automatisch dat je ongezond eten bestelt. Zeker in deze tijd leveren jouw favoriete gezonde restaurants ook aan huis. Dat het gezond is voor je spaarrekening, daar zijn we echter niet zo van overtuigd. Als je alles bij elkaar optelt, komt het je veel goedkoper uit als je zelf je gezonde maaltijden klaarmaakt. Af en toe eens op restaurant gaan, is daarnaast veel leuker als je niet de rest van de week ook al eten uit restaurants eet. Kijk naar je budget en probeer hier op te letten. Op het einde van de maand zal je merken dat je veel meer geld overhoudt! Lees ook: Beginnen met een gezonde levensstijl lukt jou eindelijk dankzij deze 5 inspirerende tips

5. Spaar alles wat je overhoudt

ontstressen Heb je op het einde van de maand nog centjes over? Jippie, dan heb je het goed gedaan. In plaats van dit geld nu vrolijk te gaan spenderen aan dat zoveelste kleedje dat je absoluut niet nodig hebt, kan je het nog extra sparen. Je nieuw loon staat er toch al op, dan kan je beter het overgehouden geld van de vorige maand op je spaarrekening zetten. Dat is meteen een stimulans om het de maand erop beter te doen en meer over te houden. Zie het als een soort van spelletje dat je aanmoedigt om zuiniger te leven. Lees ook: Kiezen voor duurzaam? Op deze originele manieren wordt het kinderspel Dankzij deze tips om te sparen, zal dat gat in je hand langzaam maar zeker dichten. Onthoud vooral dat een buffer altijd handig is als je onverwacht extra geld nodig hebt. Toch is het eveneens belangrijk om jezelf af en toe op iets leuks te trakteren. Het draait net zoals bij een gezond lichaam ook bij sparen rond het vinden van een balans.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"