Doorgaan naar inhoud
een goede lichaamshouding

Een goede lichaamshouding in vijf simpele stappen

Door bij alles wat je doet een correcte lichaamshouding aan te nemen, kan je jezelf heel wat lichamelijke klachten besparen. Toch lopen of zitten heel wat mensen op een verkeerde manier die veel lichamelijke schade aanbrengt. Een goede houding kan het lichaam helpen om beter te functioneren. Neem jij een juiste houding aan? Hier vind je vijf simpele stappen om je houding aan te passen.
In een maatschappij waarin we doorgaans het grootste deel van onze tijd zittend doorbrengen, is een goede lichaamshouding belangrijker dan ooit. Veel mensen zitten een hele dag lang voorovergebogen aan hun bureau, wat veel nek-, rug- en schouderklachten kan veroorzaken. Hoog tijd om meer aandacht te besteden aan een correcte lichaamshouding. Een aspect dat eveneens bijdraagt tot een gezond lichaam!

Waarom is een correcte houding zo belangrijk?

een goede lichaamshouding Wie een hele dag in elkaar gezakt zit of met opgetrokken schouders rondloopt, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat hij ook vlugger moe wordt. Een goede houding laat je lichaam beter functioneren, verhoogt je energieniveau, verbetert je bloedsomloop en vermindert heel wat pijnklachten. Bovendien blijft je lichaam meer in balans als je in een goede houding zit of rechtop loopt. Daardoor verklein je de kans om onevenwichtigheden in de spieren te krijgen die op lange termijn tot blessures kunnen leiden. Wanneer de spieren voortdurend in onnatuurlijke bochten geduwd worden, ontstaat er spanning. Daardoor ontstaat een soort van tegenspanning in omliggende lichaamsdelen, wat voor een pijnlijke ruggengraat of schouderbladen zorgt, maar eveneens de nek en zelfs de hersenen beïnvloedt. Een correcte houding affecteert de algemene gezondheid van je lichaam.

1. Oefen de juiste positie in

een goede lichaamshouding Als je van jezelf opmerkt dat je een foute houding aanneemt, is het een goed idee om de correcte houding in te oefenen. Die houding zal in het begin eerder vreemd aanvoelen, omdat je die niet gewoon bent. Een goede houding om te staan, is een houding waarbij de voeten recht onder de heupen staan, bil- en buikspieren lichtjes opgespannen zijn en de schouders ontspannen zijn. Het hoofd moet recht vooruit kijken. Oefen dat in en probeer het zelf op te merken wanneer je een foute houding aanneemt, in het begin ga je jezelf veel moeten corrigeren. Voor een goede zithouding gebruik je best de steun die de stoel je biedt. Zit naar achteren, laat de ruggengraat rechtop steunen tegen de leuning, breng de heupen in evenwicht en zet beide voeten plat op de grond. Laat vooral je schouders niet hangen en je rug niet zakken.

2. Verander voldoende van houding

Zit je langer dan een uur in dezelfde houding? Sta dan even recht en wissel van houding. Dat is beter voor je lichaam, zelfs al is het maar een korte break. Wanneer je kort de benen strekt, verbetert je bloedsomloop en ga je jezelf erna ook weer beter kunnen concentreren. Geef je lijf een rustpauze, zelfs als je zit.

Lees ook: Wat veel zitten écht met ons lichaam doet

3. Stabilisatie-oefeningen

een goede lichaamshouding Wil je de core of de basis van je lichaam versterken om zo makkelijker een correcte houding aan te nemen? Dan zijn stabilisatie-oefeningen een goed idee. Op die manier beweeg je jouw lichaam in onnatuurlijke houdingen, waarbij je zelf opnieuw het evenwicht moet zoeken. Ondertussen train je jouw core en ga je het gewoon worden om automatisch een juiste houding aan te nemen. Je kan hiervoor beroep doen op een personal trainer of een kinesitherapeut om zeker te zijn dat je juist start.

Lees ook: Deze 3 fitness oefeningen kan jij gemakkelijk thuis doen

4. Beweeg voldoende

voordelen van zwemmen Ja, ook meer lichaamsbeweging in het algemeen zal je bewuster doen omgaan met je lichaamshouding. Train je spieren voldoende door bijvoorbeeld regelmatig te wandelen, eens een rondje te lopen of wat baantjes te zwemmen. Tijdens het uitoefenen van deze activiteiten, ga je automatisch meer letten op welke houding je aanneemt en hoe je dat kan verbeteren. Voor elke sport is het namelijk enorm belangrijk om vanuit de juiste basishouding te vertrekken en zo blessures of pijn te vermijden.

Lees ook: Deze voordelen van zwemmen helpen je bij het afvallen

5. Slaap op je zij

Zelfs 's nachts kan je een foute lichaamshouding aannemen. Word je soms wakker met nek- of rugklachten? Dan is de kans groot dat je in een oncomfortabele positie hebt geslapen. Op je zij slapen kan helpen om hier iets aan te doen. Zorg ervoor dat je wervelkolom helemaal recht blijft als je ligt. Het hoofdkussen speelt ook een rol. Je hoofd mag niet doorbuigen naar onder of naar boven, maar moet in het verlengde van je lichaam kunnen liggen. Op je buik slapen is het slechtste wat je kan doen, omdat je lichaam dan makkelijker in elkaar zakt en zo in disbalans geraakt.

Lees ook: Dit verklapt jouw slaaphouding over je persoonlijkheid

Door deze vijf tips toe te passen zal je jezelf heel wat lichamelijke klachten besparen.

Vorig artikel Dit natuurlijke ingrediënt bezorgt je een stralende huid
Volgend artikel Is bruiswater minder gezond dan plat water?