Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
huisdier in huis halen

Een huisdier in huis halen: 6 gezonde redenen om de stap te wagen

Wacht er na een lange werkdag thuis een trouwe viervoeter of een pittige kat je op om je vrolijk te verwelkomen? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Die grote plek die je huisdier in je hart veroverde, maakt ruimte voor een nog grotere invloed op je algemene gezondheid. Twijfel je over een huisdier in huis halen? Dan smelten die twijfels als sneeuw voor de zon wanneer je deze gezondheidsvoordelen van het hebben van een huisdier te weten komt.

1. Gezonder hart

huisdier in huis halen Het eerste voordeel ligt redelijk voor de hand. De hartverwarmende liefde die je van je huisdier krijgt, maakt je hart ook écht een tikkeltje warmer. Of tenminste toch gezonder. Wie thuis een hond of een ander huisdier heeft rondlopen, heeft immers een betere cholesterol, een stabielere bloeddruk en in het algemeen minder risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat deze twee effecten niet gelinkt kunnen worden aan andere factoren binnen de omgeving waarin ze getest werden. Die liefde voor je huisdier is dus stiekem een beetje liefde voor jezelf en je eigen gezondheid.

Lees ook: Dit effect heeft je hond op je hartgezondheid

2. Boost voor je dieet

huisdier in huis halen Een huisdier heeft aandacht nodig. Daar komt onvermijdelijk bij kijken dat je af en toe met het dier moet spelen of moet gaan wandelen. Hallo extra portie lichaamsbeweging! Heb je geen zin om jezelf dagelijks flink in het zweet te werken? Dan is een hond misschien wel het redmiddel van je dieet. Een huisdier in huis halen leidt automatisch tot meer beweging en meer activiteit doorheen de dag. Daarnaast kom je nog eens buiten. Die zuurstof is eveneens een boost voor je dieet en voor je metabolisme. Wandelingetje in het bos dan maar?

Lees ook: Overtuigende gezonde voordelen van een boswandeling

3. Verminderen eenzaamheid

huisdier in huis halen Een huisdier is niet alleen goed voor je gezondheid, maar kan ook eenzaamheid bestrijden. Eenzame mensen hebben meer kans om hartaandoeningen te krijgen of geheugenziektes zoals Alzheimer te ontwikkelen. Wie een huisdier als medebewoner heeft, loopt tot maar liefst 40% minder risico op deze ziekten. Waarom? Omdat het dier je heel wat liefde kan geven, waardoor je automatisch gelukkiger wordt en je jezelf minder alleen voelt.

Lees ook: Dit doet eenzaamheid voor je levensverwachting

4. Minder allergieën

hond Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat wie als kind in het eerste levensjaar in zijn omgeving opgroeit met een hond of kat, later als volwassene veel minder risico loopt op de ontwikkeling van allergieën. Wat de verklarende factor hiervoor is, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal uit. Voorlopig circuleert de mogelijkheid dat de blootstelling aan allergenen in het speeksel en de huidschilfers van dieren eventueel een beschermende werking uitoefent, waardoor kinderen meer bestand zijn tegen bepaalde bacteriën of stoffen. To be continued!

5. Verlaagt stressgehalte

hond Een huisdier in huis halen doet je stressgehalte serieus verlagen. De ideale manier om te ontstressen, is dus simpelweg spelen met je huisdier. Het dier geeft je affectie, wil met je spelen en kwispelt vrolijk rond met zijn staart terwijl hij rond je heen huppelt. De ideale manier om je gedachten te verzetten is de focus even op het dier te leggen en de rest van de wereld te laten verdwijnen. Misschien op kantoor eens vragen of een office dog tot de mogelijkheden behoort? Perfecte ontspanning tijdens wat meetings door om de druk wat te verlagen!

Lees ook: Last van werkstress? Zo ga je er mee om

6. Veel gelukkiger

huisdier in huis halen Of hier wetenschappelijk bewijs voor bestaat, dat betwijfelen we. Maar feiten zijn feiten: een huisdier maakt je gelukkiger. Net als een persoon die je graag ziet, kan een huisdier dat je liefhebt veel endorfine, serotonine en andere gelukshormonen aanmaken. Die hormonen geven jouw geluksgevoel een stevige boost. Verliefd zijn op je hond? Het kan! En je wordt er nog eens gelukkig van ook. Bovendien kan je toch niet anders dan glimlachen wanneer je dat schattige snoetje thuis tegenkomt?

Lees ook: Het geheim achter geluk is deze huishoudelijke taak (en dat heeft nog veel andere voordelen)

Een huisdier in halen lijkt alleen maar een vanzelfsprekendheid na het lezen van deze gezondheidsvoordelen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"